logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İletişim Kuramları

Soru 1:

İnsan davranışını önceden kestirmeyi amaçlayan ve insanların davranışsal tercihler yapmalarına yol açan bilişsel süreçleri tanımlayan kuramlara ne ad verilir?

Soru 2:

Hangi kuram medyanın sınırlı bir etkiye sahip olduğu görüşünün karşısında medyanın an azından bilişsel düzeyde farkındalık yaratarak etkili olduğunu savunur?

Soru 3:

Yeni kuramlar üretmeye ve var olan kuramları sınamaya yarayan sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Araştırmacının incelediği sorunla ilgili olarak araştırmasının başında öne sürdüğü, doğruluğu ya da yanlışlığı henüz test edilmemiş “denemelik” geçici önerme ya da genellemedir. En genel anlamda şeylerin nasıl çalıştığı hakkındaki kavrayıştır; bir olguyu açıklamaya, kestirmeye, kontrol etmeye yarayan ilişkiler bütünüdür. Olgusal nitelikli problem çözmenin, bilim üretmenin bilinen ve belli süreçleri olan en güvenilir yoludur. Yukarıdaki bazı kavramların tanımları verilmiştir.  Bu kavramlar seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 4:

Seçeneklerden hangisi medya içeriklerini etkileyen unsurlardan biridir?

Soru 5:

Bir konunun gündeminde tırmanması, mutlaka üstündeki konuların gündemden aşağıya inmesi ve sonuçta gündemde daha önce var olan bir konuyu aşağıya itmesi anlamına gelmektedir. Böylece konular arasında gündeme girebilmek için bir rekabet yaşanmasına ne denir?

Soru 6:

Seçeneklerin hangisi suskunluk sarmalı açısından en önemli unsurdur?

Soru 7:

Televizyonun sağladığı yararlar arasında yer alan "karar verme, davranış modelleme, değer aktarma, eğitimin yerine geçme, enformasyon yayma" gibi yararlar hangi kategoride yer alır?

Soru 8:

Kitle iletişim araştırmalarına yönelik ilk ampirik çalışmalar hangi ülkede gerçekleştirilmiştir?

Soru 9:

Suskunluk sarmalı kuramının önermeleri, aşağıdaki düşünürlerin hangisinin görüşlerinde yer almamaktadır ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, Kişisel Kimlik ile ilgili izleyici doyumlarından biridir?

Soru 11:

Seçeneklerden hangisi tutumun üç temel kurucu öğesini içerir?

Soru 12:

İnsanların tarihteki gelişim süreci göz önünde bulundurulduğunda, kitle iletişim tarihi hangi döneme rastlamaktadır?

Soru 13:

20. yüzyılda; Lowell’in etkili çoğunluk kuramı, Lasswell’in siyaset biliminde psikolojiyi esas tutan iktidar kuramı ve Albig’in öncülüğünü yaptığı grup kavramı üzerine dayanan sosyolojik kuramı aşağıdakilerden hangisinin gelişimini sağlamıştır?

Soru 14:

Elisabeth Noelle-Neumann tarafından geliştirilen kuram hangisidir?

Soru 15:

Seçeneklerden hangisi literatürdeki kamuoyunu doğrudan oluşturan araçlardandır?

Soru 16:

İnsan ile insanin karşilaşttığı ya da ilişki kurduğu her yerde, her durumda, her mekanda ayrı bir dil biçimi içinde kodlanmış bir süreç yaşanır. Aşağıdakilerden hangisi bu süreci ifade etmektedir?

Soru 17:

Türkiye’de ise siyah beyaz ilk televizyon yayını 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun yayına başladığında ise tarih aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Topluluk oluşturucu ortak çıkarlar çevresinde oluşan ve üyeleri bu ortak çıkarlar konusunda karar birliğine ulaşmak için etkileşimde bulunan toplumsal kesim nedir?

Soru 19:

Radyo yayınları ne zaman ortaya çıkmıştır?

Soru 20:

ABD New York kentinde Orson Welles'in radyoda seslendirdiği hangi romandan uyarlanan metinle halk panik yaşamıştır?