logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İletişim Kuramları

Soru 1:

Bilinç endüstrisi ve kültür endüstrisi arasındaki temel fark nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi medya emperyalizminin dört biçiminden biri değildir?

Soru 3:

Baudrillard, bireylerin reel yaşama dair gerçekliklerinin, benzeşim ile temsil edilen bir evrene dönüşmesini hangisiyle adlandırır?

Soru 4:

McLuhan'ın “alfabe ve tipografi aracılığıyla görsel duyunun yalıtılması ile bilginin parçalara ayrılması yanılsamasının nasıl yaratılmış olduğunu” açıklamaya çalıştığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Medya ürünlerinde sıklıkla karşılaşılan örneğin, Türkiye’de eskiden Mercedes marka otomobil bir zenginlik göstergesiyken, günümüzde lüks spor arabalar ve lüks jiplerin bir zenginlik göstergesi olması veya eski Yeşilçam filmlerinde apartman dairesi zenginlik göstergesi iken, bugün televizyon dizilerinde havuzlu süper lüks villaların zenginlik göstergesi olması hangi kavrama işaret etmektedir?

Soru 6:

İletişim Kaynak Alıcı Metin Anlam Yukarıda verilen kavramlardan hangisi ya da hangileri anlam-niyet odaklı yaklaşım ile ilgili kavramlardır?

Soru 7:

Bu çerçevede 1958’de Daniel Lerner’in Geleneksel Toplumun Çöküşü adlı araştırması yayınlanmıştır. Söz konusu araştırma Ortadoğu’nun geleneksel toplumdan modern topluma geçişini ve modern iletişimin rolünü incelemektedir. Lerner’e göre Batı ülkelerinin geçirdiği bazı süreçler evrenseldir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi-hangileri doğrudur? 1. Kentleşmenin artması okuma yazma oranının artmasına yol açar, II. Okuma yazma oranının artması kitle iletişim araçlarına açık olmayı artırır, III. İletişim araçlarına açık olmak daha geniş ekonomik katılma ve siyasal katılmaya neden olur.

Soru 8:

Türkiye’deki iletişim araştırmalarının başlangıcı olan "Türkiye'deki modernleşmenin basındaki gelişmeyle ölçümü" araştırması kaç yılında yapılmıştır?

Soru 9:

Bu yaklaşıma göre kitle iletişim araçları, ülkeleri bağımlılık ilişkileri içine çeken araçlardır. Yaklaşım, kitle iletişim araçlarının reklamlar da dahil olmak üzere tekrarlanan iletilerinin dünya çapındaki izleyicilerin zihinleri üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Kitle iletişim araçları, yerli filmler ve yapımlar yüksek kaliteli ve kitlesel olarak üretilen medya iletileri ve sistemlerinin yarattığı kültürel bir tsunami tarafından önemsizleştirildiği için esas olarak İngilizceyi kullanarak zaman içinde giderek daha fazla bireyi daha benzer hale gelmeleri için etkileyecektir. Yukarıdaki açıklama aşağıdaki hangi yaklaşımı ifade etmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri  siyasal ekonomi yaklaşımı için doğrudur? I. Siyasal ekonomi bir bilim dalı olarak Adam Smith ile birlikte yerleşmiştir. II.  Marksist düşüncedeki siyasal ekonomistler kâr” ın kaynağının emeğin sömürüsüne dayandığını belirtirler. III. Marx’ın görüşlerinden yola çıkılarak ortaya konan siyasal ekonomi yaklaşımına göre; kitle iletişim araçlarını ellerinde bulunduran sınıf çıkarlarını meşrulaştırılmaktadır.

Soru 11:

'………….. ……….., seçilen bir konuda veya sorunda gerekli olan verileri, enformasyonu ve bilgileri toplayan, bu toplananı mantıksal nedensellik süreçlerinden geçirerek analiz eden ve sonuçlar çıkaran araştırma biçimidir.' Boş bırakılan kısmı en uygun kavramla tamamlayınızı.

Soru 12:

20. yüzyılda kamuoyu konusundaki çalışmalardan Harold D. Lasswell’e ait görüş hangisidir?

Soru 13:

Postyapısalcı yaklaşımın en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Kişinin zihnindeki düşünceler söze dönüştürülmeyen duygulardır; başka bir deyişle zihindeki imgelerdir. Bir sonraki aşamada imgeler sembollere (örneğin kelimelere) dökülür. Bu aşamaya ne ad verilir?

Soru 15:

Teknolojik belirleyicilik yaklaşımının iletişim alanındaki en çok bilinen temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Baudrillard’da gösteren konumundaki görüntünün, gösterilen konumundaki nesnel gerçeği yansıtma niteliklerinin kaybolması ile ilgili tanım hangisidir?

Soru 17:

McLuhan araç kelimesini insanın oluşturduğu her şey için kullanır ve bir aracın etkilerini anlamak için dört soru sorulabileceği görüşündedir. "Otomobilin yürümeyi, telefonun duman sinyallerini ve güvercin beslemeyi gereksiz kıldığı" gerçeği tetradın ögeleri arasından hangisiyle ilgilidir?

Soru 18:

Türkiye’deki nicel araştırmalarda göze çarpan ilk sorun nedir?

Soru 19:

O¨rneğin hastane koridorlarında asılı olan ve işaret parmağını dudaklarına doğru tutarak, hastanede sessiz olmamızı hatırlatan hemşire fotoğrafını ele aldığımızda, bu Peirce' ın göstergebiliminde yaptığı gruplamalardan hangisinine ait olmaktadır?

Soru 20:

Frankfurt Okulu'nun temsilcilerinden Horkheimer ve Adorno, Aydınlanmanın Diyalektiği adlı eserlerinde, amaçlarının “insanlığın gerçekten insani bir düzeye çıkmak yerine niçin yeni türden bir barbarlığa düştüğünü anlamak” olduğunu ifade ederler. Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi Frankfurt Okulu temsilcilerinin görüşlerine uygun bir ifade değildir?