logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İletişim Kuramları

Soru 1:

Fetişleştirme, yani bir mala kendinde olmayan değerler yükleme, hangi yaklaşım tarafından kavramlaştırılmıştır?

Soru 2:

Beyin fırtınası Çatışma çözümü Liderlik Grup iletişimi alanındaki araştırmalar yukarıdaki unsurlardan hangilerine eğilir?

Soru 3:

Nicel araştırmaların başlamalarında etkili olan yaygın görüş ve araştırmalar hangisidir?

Soru 4:

İletişim araştırmalarında üretilen bilginin doğası hangi temel özelliklere sahiptir? I. Teknolojik bilgi II. Yönetme ile ilgili bilgi III. Kitleler için üretilen bilgi

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımının eleştiri ve sorumluluktan kaçınmasını sağlayan yönüdür?

Soru 6:

Kitlesel hareketlerin en önemlisi olan ve sadece ayaklanmayla kalmamış, kitlelerin yönlendirilmesiyle belli sonuçların alınabileceği ve toplumda radikal değişimlerin yapılabileceğini gösteren, Almanya, Macaristan ve Rusya'da, I. Dünya Savaşı koşullarının bir yansıması olan hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

1980’lerden itibaren, iletişim araçları, bilgisayarlar ve ağ iletişimi teknolojilerinin egemen olduğu toplumlara genel olarak ne ad verilmiştir?

Soru 8:

Marshall McLuhan, medyaya ilişkin gözlemlerini bilimsel bir temele oturtmadığı için eleştirilmiştir. Son yıllarında ve kısmen eleştirilere yanıt olarak, McLuhan düşüncesine bir temel geliştirmiştir. Sorularla çerçevelediği bu temel düşünceye ne ad vermiştir?

Soru 9:

"McLuhan’a göre iletilerin üretimi ve alımı için biçimlerin biyolojik var oluşu gereklidir. Bu biçimler bir başka deyişle görme, dokunma, tatma, duyma ve koklama birbirine bağlıdır. Dolayısıyla bir biçimin kapasitesinin değişmesi duyular arasındaki toplam ilişkileri değiştirir. Bunun sonucu olarak da kişinin ..... değişir." Yukarıdaki cümlede boş olan yere uygun düşen ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kamu hizmeti sunması için devletler tarafından yönetilen ya da korunan medyalarla ilgili yasal düzenlemelerin kaldırılarak bu medyaların işletmesinin özel sektöre açılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Dilin düşünceleri ifade eden bir göstergeler sistemi olduğunu ve diğer gösterge sistemleri içinde en önemlisi olduğunu vurgulayan yapısalcı düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Dil (la langue) ve söz (parole) ayrımı II. Gösterge (işaret) kavramının ikili bir yapıya (gösteren/gösterilen) sahip olması III. Eş-süremli (synchronic) ve art süremli (diachronic) dil analizidir Yukarıdaki öncüllerde verilen görüş hangi bilimciye aittir?

Soru 13:

I. Birinci süzgeç-Egemen medya şirketlerinin büyüklüğü II. İkinci süzgeç-Reklamcılık III. Üçüncü süzgeç-Medya şirketi sahiplerinin kar yönelimleri IV. Dördüncü süzgeç-Komünizm karşıtlığı Chomsky’nin propaganda modelinin süzgeçleri ve bunların içeriğine yönelik verilen eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Marx'a göre toplumsal sınıflardan biri olan burjuvazinin, diğer bir toplumsal sınıfı oluşturan proletaryanın emeğini sömürmesi sonucunda bu proletaryanın kendinden, çevresinden ve yaptığı işten uzaklaşması durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durum aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim araştırmasının oluşum ve gelişmesi için temel koşullardan değildir?

Soru 16:

I. Yeni sömürgeciliğin genel iletişim yapısı II. İletişim kurumlarının pazar ilişkileri III. Medya kuruluşlarının sahiplik yapısı IV. İletişimle ilgili teknolojik ürünlerin ülkeler arasındaki transferi Yukarıda verilenlerden hangileri iletişim alanındaki ulusal siyasi ekonomi yaklaşımının ele aldığı konular arasında yer almaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de iletişim araştırmalarında ilgi ve bilgi üretimindeki gecikme nedenleri arasında yer almaz?

Soru 18:

Sven Windahl ’ın iletişim araçlarının farklı kullanım türlerinin farklı sonuçlar ürettiği hipotezine dayanan bir iletişim modelidir. Kitle iletişimini, iletişimci mi yoksa izleyici bakış açısından görmek mi gibi anlayış farklılıklarını vurgulamanın, benzerlikleri vurgulamaktan daha yararlı olduğuna inanan iki yaklaşımın sentezini savunan bu model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Çok uluslu şirketlerin, medya aracılığı ile belli bir yaşam biçiminin üstünlüğünü vurgulayan içerikleri yoğun bir şekilde yayınlaması durumunu en iyi açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

“kim, kime, hangi kanaldan, hangi etkiyle, ne der” şeklinde özetlenebilecek çizgisel iletişim modelini aşağıdaki iletişimcilerden hangisi ortaya atmıştır?