logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medya Hukuku

Soru 1:

Yazarın gerçek ismi Mehmet Nusret'tir. Ancak yazar, eserlerinde Aziz Nesin ismini kullanmıştır. "Aziz Nesin" ismine hukuk alanında ne ad verilir?

Soru 2:

I. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan genel nitelikli suçların dışında sadece basılmış eserlerle işlenebilen suçlardır II. Başka araçlarla işlenmesi mümkün değildir. Yukarıda özellikleri verilen basın suçu çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"1983 tarihli ......... ..........’nda da istasyonların kurulması, işletilmesi, yayınların düzenlenmesi ve yurt içi ve yurt dışında yayın yapılmasının devletin tekelinde olduğu belirtilerek, bu tekelin Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından kullanacağı belirtilmiştir." ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? 1. Yönetim kurulu 11 isimden oluşur. 2. Genel kurulu 5 yılda bir yapılır. 3. Bizim Gazete adında bir sivil toplum gazetesi yayımlamaktadır.

Soru 5:

Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini........................... olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir?

Soru 6:

"Geniş ifadesiyle medyada çalışanların, daha dar anlamda ise gazetecilerin, yasal zorunluluklar, yaptırımlar ve çevreden gelen tepki, öneri ve görüşlerin dışında kendi kendilerini denetlemesi ........... olarak adlandırılmaktadır." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Kişinin yaşamı, vücut bütünlüğü ve sağlığı üzerindeki haklarından oluşan değerlere ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kamu yararına yapılan kitle iletişim faaliyetlerinin amaçlarından biri değildir?

Soru 9:

Matbuat-ı Osmaniye Cemiyeti'ne ilişkin aşağıdakilerden hangisi/hangileri söylenebilir? 1. 1908 yılında başlayan bir girişimdir. 2. Cemiyetin kongresinde önemli kararlar alınmıştır. 3. Dernek tüzüğünde özdenetimle ilgili maddeler vardır.

Soru 10:

Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun yayınları yoluyla işlenen suçlarda, yayın tespit yoluyla yapılmışsa aşağıdaki kişilerden hangisi sorumlu tutulamaz?

Soru 11:

Haberin kasıtlı olarak eksik bırakılması gazeteciliğin mesleki kodlarından hangisi ile çelişir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi gazetecilerin meslek örgütü olarak yapılandırılan kuruluşlardan biri değildir?

Soru 13:

İnternet ortamından kişilik hakları zedelenenler kimden engelleme kararı alabilirler?

Soru 14:

"Kişilik hakkı" kavramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Cezai sorumluluk ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

"........, okuyucudan gelen şikâyet, dilek, istek ve önerileri dikkate alan; varsa okuyucunun sorununun çözümünü sağlayan deneyimli gazetecidir." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

5187 Sayılı Basın Kanunu'nun kaçıncı maddesine göre düzeltme ve cevap hakkı düzenlenmiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yasanın suç saydığı bir eylemi, onun sonuçlarını bilmeden ve istemeden işlemektir?

Soru 19:

Türk basın hayatında önemli özdenetim kurumlarından biridir. İlk başkanlığını Sedat Simavi yapmıştır. Yönetim kurulu 11 isimden oluşmaktadır. Önemli etkinlikleri arasında yerel medya projesi, basın özgürlüğü ödülleri ve basınla ilgili yayınladıkları kitaplar bulunmaktadır. Yukarıdaki açıklamalar hangi kuruluşu tanımlamaktadır?

Soru 20:

Yaptırım içermeyen kuralların medya çalışanları üzerinde ne derece etkili olacağı tartışmalarına verilen yanıt olarak: “mesleki eğitim ve kültür düzeyi geliştikçe gazeteciler bu tür kurallara daha fazla ihtiyaç duymakta, onları yol gösterici olarak kabul etmektedir” ifadesi aşağıdakilerden hangi düşünüre aittir?