logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İkna Edici İletişim

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi propaganda oluşturma tekniklerinden biri değildir?

Soru 2:

İkna ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ikna için gerekli özelliklerden biri değildir?

Soru 4:

Bir inanış ya da tutuma bilerek karşıt bir görüş aracılığıyla hafifçe saldırı yapıldığında, daha sonrasında gelebilecek güçlü bir saldırı için savunma oluşturulması, böylelikle hiç saldırıya uğramamış bir tutumun sözde hafif bir saldırı ile savunma için uyarılması, McGuire’ın biyolojik bir uygulamadan yola çıkarak gündeme getirdiği, iknaya karşı koymada bir ön eğitim mekanizması olarak gördüğü hangi kurama karşılık gelir?

Soru 5:

Kanıt ve ikna bağlantısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 6:

Propagandanın ilk ortaya çıkışındaki amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Alıcıya iletmek için ikna mesajını kodladıktan sonra, kanala bırakma görevini yerine getiren, ikna edici iletişim unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

"Reklamların ve iknacıların bütün çabalarına karşın insanlar bazı durumlarda iknaya karşıdirenç gösterir" tanımı hangi kavramla ilgilidir?

Soru 9:

Özgürlük ve önem kuramı aşağıdaki araştırmacılardan hangisi tarafından geliştirilmiştir?

Soru 10:

Suçu aslında suçlu olmayan bir kişiye veya gruba atarak gerçekten suçlu olanlar korunur veya sorunun çözümüne harcanacak çabalardan dikkat başka yere çekilir. Yukarıda yapılan açıklama propaganda oluşturma tekniklerinden hangisine örnektir?

Soru 11:

McGuire 1963'te NewYork'ta grev yapan bir gazete üzerinde bir araştırma gerçekleştirmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, gazete sahiplerinin ideolojik görüşü kâğıt elde edimini pek fazla etkilememişti. Çünkü, grev süresincegazetenin greve katılmayan bazı çalışanları üretime devam etmişlerdi. Bir süre sonra da gazetenin tüm çalışanları grev öncesi eski seçimlerine, alışkanlıklarına geri dönmüşlerdi. Sonuçta, grev sırasında ortaya çıkan faktörlerin geçici olduğu, düşünüldüğü kadar uzun süreli etkisi olmadığı görülmüştü. Bu örnek, iknaya karşı koymanın hangi boyutu ile ilgilidir?

Soru 12:

Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilim hangi kavrama karşılık gelir?

Soru 13:

Kapsamlı ve karmaşık yapıya sahip iletiler aşağıda verilen kanallardan hangisi kullanılırsa etkin olur?

Soru 14:

Barış, özgürlük, mutluluk gibi olumlu imaj uyandıracak sözlerin kullanıldığı propaganda tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

McGuire; eğer bir insan diğerlerinin, kendisiyle bir inancı yüceltmek ya da desteklemek amacıyla aynı düşünceyi paylaştığından haberdar olursa, grupta durumsal bir etkileşim yaşandığını bulmuştur. Örneğin, başlangıçta sadece bir bireyin sempatik baktığı bir fikrin başkalarınca desteklendiğinin söz konusu birey tarafından öğrenilmesi, o fikre bağlanmayı sağlamaktadır. Bu örnek, iknaya karşı koymanın hangi boyutu ile ilgilidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ikna faaliyetlerinde uyulması gereken ilkelerden birisidir?

Soru 17:

Gri propagandayı aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanımlamaktadır?

Soru 18:

I. Açık bir biçimde yapılan propagandadır. II. Kaynağı belirlidir. III. Açık ve şeffaftır. IV. Doğruluğa önem verir.Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilerin özellikleri kapsamaktadır?

Soru 19:

"Tavşan ve kaplumbağa" gibi çoğu kişi tarafından bilinen bir hikayeyi kullanarak ikna etmek amaçlı mesaj veren kişi hangi kanıt türünü kullanmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ikna eden konuşmanın özelliklerinden biri değildir?