(A) ve (V) vergi idaresi, kesilen vergi cezası konusunda uzlaşamamışlardır. Tutanak (A)'ya, 01.01.2019 tarihinde tebliğ edilmiştir. Vergi cezasına karşı dava açma süresi sona ermiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) (A); 16.01.2019 tarihine kadar dava açabilir.
I- Yazılı bildirim halinde süre başlangıcı , yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden başlar. II- İlan yolu ile bildirimlerde süre başlangıcı, adresleri belli olmayanlara bildirimin ilan yolu ile özel kanunlardaki hükümlere göre yapılacağı; İlan yolu ile yapılan bildirimlerde sürenin başlangıcı konusunda kanunlarda özel bir düzenlemeye gidilmemiş olan durumlarda, son ilan tarihini izleyen günden (itibaren) on beş gün sonra işlemeye başlar. III- İlanı gereken düzenleyici işlemlere karşı açılacak davalarda süre, ilan tarihini izleyen günden işlemeye başlar. Dava açma süresinin başlangıcı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Vergi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: A) Gönüllülük esasına göre alınır.
Önceden tahsil edilmiş bir vergiyi, idarenin iade etmek istememesi hâlinde açılacak dava türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Tam yargı davası
I. Danıştay II. Bölge idare mahkemeleri III. Vergi mahkemesi başkanlıkları Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin açılacak davalar için imzalı dilekçeler yukarıda verilen hangi merci veya mercilere hitaben yazılabilir?
Doğru Cevap: C) I ve III
Borçların doğumu, yürütülmesi ve ortadan kalkması ile ilgili ilkeler, kural olarak, vergi borçları için de geçerlidir. Vergi uyuşmazlıklarının çözümü, birçok teknik ve muhasebe bilgisine sahip olmayı gerektirmektedir. Vergi uyuşmazlıklarının çözümü üzerine daha fazla eğilme ve kararların daha sağlıklı ve hızlı verilmesini sağlayacaktır. Vergi uyuşmazlığının konusunu, devlet ve/ya da diğer kamu idarelerinin yaptıkları vergilendirme işlemleri oluşturmaktadır. Vergi uyuşmazlıklarında bir tarafın kamu, karşı tarafın ise özel hukuk kişisi olduğu bir durum söz konusudur ve bu durum mahiyeti itibariyle kamusal/idari niteliktedir. Yukarıda verilmiş olan önermelerden hangileri münhasıran vergi uyuşmazlıklarının bağımsız vergi yargısında çözülmesinin gerekçeleri arasındadır?
Doğru Cevap: B) I ve V
Vergi yargısı kapsamındaki bir davanın, dava açma ehliyeti olan kişinin avukat olmayan vekili tarafından açılması hâlinde, bizzat veya avukat aracılığıyla dava açılmak üzere dilekçenin reddine karar verildiğinde, bizzat veya avukat ile dava açmak için tanınan süre aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: C) 30 gün
Aşağıdakilerden hangisi Türk Vergi hukukunda vergi anlaşmazlıklarının çözüm yollarının özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: C) Vergilendirme işlemlerinin tüm aşamalarını kapsar.
Aşağıdakilerden hangisi vergi davası açabilecek olanlar arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Vergi inceleme elemanları
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş yüksek idare mahkemesi, danışma ve inceleme mercii aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Danıştay
İdarî eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan davaya verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
01.01.2019 tarihinde; (A), (V) vergi idaresine karşı açtığı davada, hâkim (H)'nin reddi talebinde bulunmuş ve talep mahkemece kabul edilmiştir. Ancak, söz konusu davaya bakacak başka hâkim bulunmamaktadır. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) Merci tayinine gidilmelidir.
İstinaf başvurularını inceleyip karara bağlamak. genel bütçeye ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri malî yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları ilk derece mahkemesi olarak karara bağlamak. Yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak; Temyiz başvurularını karara bağlamak. Kanunun cevaz verdiği durumlarda önüne gelen uyuşmazlıkları ilk derece mahkemesi olarak karara bağlamak. Yukarıda sayılanlardan hangileri Bölge İdare Mahkemelerinin görevleri arasındadır?
Doğru Cevap: B) I ve III
Aşağıda vergi hukukunda vekille temsile ilişkin olasılıklar sıralanmıştır. Sıralanan olası durumların hangisinde avukat ile temsil zorunludur?
Doğru Cevap: C) Dava açılması
Vergi hatalarının düzeltilmesi usulüyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) Danıştay’dan geçmiş olan vergilendirme işlemlerinde vergi hataları bulunduğu takdirde, bunların yargı kararları kesinleşmiş olsa bile, düzeltme yoluyla düzeltilebilmesi mümkündür.
Yürütmenin durdurulması taleplerine ilişkin itiraz mercileri ve karar eşleşmelerinden hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: D) Vergi mahkemesinin tek hâkimle verdiği kararlarda, yargı çevresine dahil olduğu nöbetçi mahkeme
Hukuk mahkemelerinin, maddi tazminata hükmetmeleri İdare mahkemelerinde görevli personelin idaresi İdare mahkemelerinin tam yargı davalarını karara bağlamaları İcra mahkemesi kaleminden karar örneği talep edilmesi Ceza mahkemelerinde verilen beraat kararları Yukarıdakilerden hangileri maddi anlamda yargı kapsamına girmektedir?
Doğru Cevap: B) I, III ve V
İdari Yargılama Usûlü Kanunu’na göre görevli olmayan yerlere başvuru sonucu davacının davasını görevli yargı organında yeniden açabilmesi ve hakkının kaybolmaması için kendisine kaç günlük ek süre tanınmaktadır?
Doğru Cevap: E) 30 gün
Temel haklar arasında yer alan 'hak arama hürriyeti' Anayasa’nın kaçıncı maddesinde düzenlenmektedir?
Doğru Cevap: D) 36
I- Dava konusu olacak işlemler arasında maddî veya hukukî yönden bağlılık ya da sebep-sonuç ilişkisi bulunması, II-İşlemler hakkında açılacak davada aynı mahkemenin görevli olması, III-İşlemlere karşı açılacak davada süre yönünden uygunluk bulunması, Aynı kişiyi ilgilendiren birden çok işleme karşı tek dilekçe ile dava açılabilmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?