logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

Dava dilekçesi üzerinde yapılan ilk incelemede aşağıdakilerden hangisine bakılmaz?

Soru 2:

İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre Usûlüne uygun olmadığı, yani kanuna uygunluk şartlarını taşımadığı için reddini gerektiren eksiklikler taşıyan dava dilekçesi ile dava açılması durumunda, davacıya davasını usûlüne uygun olarak açabilmesi için ek süre verilmektedir. Ancak, bu ihtimalin gerçekleşebilmesi bazı şartlar aranmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu şartlardan değildir?

Soru 3:

Kanunda belirtilen süre içinde kanun yoluna başvurulmaması hâlinde, ilk derece mahkemesinin, verildiği tarihte şeklen kesin olan nihaî kararı, kanun yoluna başvurma süresinin sona ermesi ile birlikte .............. da kesinlik kazanmaktadır

Soru 4:

“Temyiz” hakkında aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Dava dilekçesi hakkında aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Sübjektif hakkı ihlâl edildiği veya tehlikeye sokulduğu ya da kendisinden haksız bir talepte bulunulduğu iddiasıyla dava açarak mahkemeden hukukî korunma talep eden kişiye hangi isim verilmektedir?

Soru 7:

2019 yılı için tarh edilen vergi, resim ve harçlarla benzeri malî yükümler ve bunların zam ve cezaları toplamı ............. Türk Lirasını aşan vergi davalarında, taraflardan birisinin talebi üzerine duruşma yapılması gerekmektedir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 8:

10.01.2019 tarihinde vergi mahkemesine verilen dava dilekçesinin ilk incelemesi en geç hangi tarihe kadar yapılmalıdır?

Soru 9:

Taraf ehliyetiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

İstinaf ve temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı Danıştay Başsavcısının başvurabileceği özel kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi isbat yükünün idarede olduğu hâllerden biridir?

Soru 12:

Vergi yargılaması hukuku alanında, temyiz mercii aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Delil tesbiti, bir dava olmayıp deliller hakkında bir çeşit ihtiyatî tedbirdir. Dava açıldıktan sonra bu davaya ilişkin delillerin tesbiti taraflarca ancak davaya bakan mahkemeden istenebilir. Delil tesbitinin istenebilmesi için tespiti istenilen delillerin inceleme sırası gelmemiş olması ve delillerin tesbitinde hukukî yarar bulunması gerekir. Yukarıda delil tesbiti ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Bölge İdare Mahkemelerinin görevine hangi yıl itibariyle sona ermiştir?

Soru 15:

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, aşağıdakilerden hangisi bir karara karşı istinaf yoluna başvurulabilmesi için aranan üç şarttan biridir?

Soru 16:

Temyiz dilekçesi usulüne uygun olarak düzenlenmemişse, eksikliklerin tamamlanması için ilgiliye kaç gün süre verilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi vergi yargılaması hukukuna egemen olan ilkelerden biri değildir?

Soru 18:

Dolaylı delillerle isbat edilen bir olayın isbat edilemeyen sonucunu; bilinen bir olaydan bilinmeyen bir olaya, bir sonuca ulaşmaya ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi olağanüstü kanun yollarından birisidir?

Soru 20:

Kararı veren bölge idare mahkemesine veya Danıştay’a gönderilmek üzere temyiz dilekçesinin verildiği merciler, alınan temyiz dilekçelerini en geç kaç gün içinde taahhütlü olarak Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlığına göndermek zorundadır?