logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, vergi uyuşmazlıklarının bağımsız bir yargı kolu içinde çözümlenmesi gerektiği görüşünün gerekçeleri arasında yer alır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi aynı kişiyi ilgilendiren birden çok işleme karşı tek dilekçe ile dava açılabilmesinin şartlarından değildir?

Soru 3:

I.  İkmalen, re’sen veya idarece vergi tarh edilmiş ve/ya da ceza kesilmiş olması gerekir. II. Vergi ziyaına yol açılmasının kanun hükümlerine yeterince nüfuz edilememesinden kaynaklanması gerekir. III. Vergi Usul Kanunu’nun 369’uncu maddesinde düzenlenen yanılma durumu var olmalıdır. Vergi Usul Kanunu'na göre, uzlaşmaya başvurabilmek için bazı şartların varlığı aranmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bu şartlar arasındadır?

Soru 4:

"Vergi davası, avukat olmayan taraf vekili tarafından açılması halinde, .......... gün içinde bizzat veya avukat aracılığıyla dava açılmak üzere dilekçenin reddine karar verilmesi gerekir." İdari Yargılama Usulü Kanununa göre, verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Vergi uyuşmazlıklarında ilk derece mahkemesi olan vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafî durumları ve iş hacmi göz önünde  de tutularak, aşağıdakilerden hangisi tarafından kurulur?

Soru 6:

Bir sübjektif hakkın mahkemeler aracılığıyla ileri sürülmesi yetkisine ne denilmektedir?

Soru 7:

Vergi yargısı organlarının, önlerine gelen uyuşmazlıklar hakkında verdikleri kararlar yoluyla esasen karmaşık ve ayrıntılı bir nitelik taşıyan mali mevzuatın boşluklarını doldurması, Vergi Yargılama Hukuku'nun aşağıda verilen işlevlerinden hangisi ile ifade edilebilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi vergi uyuşmazlıklarının adlî yargıda çözümlenmesi ile ilgili doğru bir ifade değildir?

Soru 9:

Vergi davalarında yetkili mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

vergi dairesi başkanlıkları ile vergi dairelerinin, belirli tutarları aşan davalarda verilen vergi mahkemesi kararlarına karşı temyiz yoluna gidebilmeleri için aşağıdakilerden hangisinin muvafakati gerekmektedir.

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, herkesin bağlı olacağı hukuk kurallarını önceden bilmesi, tutum ve davranışlarını buna göre düzenlemesine verilen isimdir?

Soru 12:

Yürütmenin durdurulması taleplerinin reddi veya kabulü kararlarına karşı kararın tebliğ tarihinden itibaren en geç kaç gün içinde itiraz edilebilir?