logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

Vergi yargılamasında davanın açılması .......... ile gerçekleşir? Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi doğru olacaktır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kararın düzeltilmesi kanun yolunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Vergi mahkemesinin kararına karşı, davanın konusuna göre, tek hâkim tarafından verilen kararlar için başvurulabilecek olan kanun yolu ve mercii aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 4:

Bir vergi uyuşmazlığına ilişkin istinaf başvurusunda aşağıdaki mercilerden hangisine istinaf dilekçesi verilemez?

Soru 5:

Kural olarak, vergi davasında özel hukuk kişileri (gerçek ve tüzel kişiler) davacı; idare ise, davalıdır. Ancak, vergi uyuşmazlıklarında, bazı istisnaî durumlarda aşağıdakilerden hangisinin de davacı olması mümkündür?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir karara karşı istinaf yoluna başvurulabilmesinin şartlarından biridir?

Soru 7:

Mahkemelerin verdiği nihaî kararların kesinleşmesine engel olan hukuk kurumuna ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Mahkemelerce verilen nihaî (son) kararların (hükümlerin) üst derece yargı organları veya doğrudan doğruya kararı veren yargı organı tarafından yeniden incelenmesi, hukukî denetiminin yapılması ve gerekli görülürse değiştirilmesi ne ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi vergi yargılamasında delil olarak kabul edilmez?

Soru 10:

Vergi mahkemesinde dava açan mükellefin davası reddedildiğinde, dava açılması yüzünden tahsil işlemleri duran ve taksit süreleri geçmiş olan verginin, süreleri geçen taksitlerinin ihbarnamenin tebliğ tarihinden başlayarak kaç ay içinde ödenmesi gerekir?

Soru 11:

Davanın dosya içinde yer alan belge ve bilgilere dayanarak incelenmesi anlamına aşağıdakilerden hangisi gelmektedir?

Soru 12:

Şekli ve maddi anlamda kesin hüküm haline gelmiş olan kararlara karşı başvurulan kanun yollarına ne denir?

Soru 13:

Temyiz merci tarafından verilen kararın, bu kararı vermiş olan yargı merci tarafından bir kez daha gözden geçirilmesini sağlayan kanun yolu hangisidir?

Soru 14:

Aşağıda ilk derece vergi mahkemesi tarafından verilmiş çeşitli kararlar vardır. Bu kararlardan hangisi istinafa elverişlidir?

Soru 15:

Vergi yargılaması hukuku alanında temyiz mercii aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Vergi davasının niteliğiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Vergi cezalarında indirim oranıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur.

Soru 18:

İstinaf dilekçesi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3’üncü maddesine uygun olarak düzenlenmemiş ise, eksikliklerin kaç gün içinde tamamlanması gerekmektedir?

Soru 19:

Kesinleşmiş kararlara karşı kullanılan bir olağanüstü kanun yoludur. Başvuru için herhangi bir süre belirlenmemiştir. Kanun yararın temyiz yolu sonucunda Danıştay tarafından verilen bozma kararı kesinleşmiş olan kararın hukuki sonuçlarını kaldırır. İlk derece mahkemeleri kanun yararına temyiz sonucu verilen bozma kararına karşı kararlarında ısrar edemezler. Kanun yararına temyiz yoluna Danıştay başsavcısı ve ilgili idare tarafından başvurulabilir Kanun yararına temyiz ile ilgili olarak yukarıda verilmiş olan önermelerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Gümrük vergisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda zorunlu olarak yapılması gereken idarî başvuru yoluna gidilmeden (GümK.m.242) dava açılması hâlinde ilk incelemede aşağıdaki sorunlardan hangisi ile mutlaka karşılaşılacaktır?