logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

Türkiye’de üç kanunla düzenlenen mevcut 'Vergi Yargısı', hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 2:

İdarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davaya hangi isim verilmektedir?

Soru 3:

Yetersiz vergi kanunlarının sürekli değişen ve gelişen iktisadî olaylara uyumsuzluğunu gidermede yararlanılan vergi yargılaması hukuku işlevi hangisidir?

Soru 4:

Hesap hataları ve vergilendirme hatalarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi vergilendirme hatalarından değildir?

Soru 6:

Sübjektif hakkı ihlâl edildiği veya tehlikeye sokulduğu ya da kendisinden haksız bir talepte bulunulduğu iddiasıyla dava açarak mahkemeden hukukî korunma talep eden kişiye ne ad verilir?

Soru 7:

Vergi yargılaması hukukunun düzenleyici işlevi olarak da bilinmektedir. Vergi yargısı organları, önlerine gelen uyuşmazlıklar hakkında verdikleri kararlar yoluyla esasen karmaşık ve ayrıntılı bir nitelik taşıyan mali mevzuatın boşluklarını doldurmakta; hükümleri açıklığa kavuşturmakta; kanunların hukukî ve bilimsel bir anlayışa göre uygulanmalarına ışık tutmakta ve vergi hukuku uygulamalarına yön vermektedir. Yukarıda vergi yargılaması hukukunun hangi işlevinden bahsedilmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dava açmanın hukukî sonuçlarından biri değildir?

Soru 9:

Vergi mahkemeleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Vergi ödevlisinin adına ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi aslı ile indirimlerden arta kalan cezaları, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurmak ve dava açmamak kaydıyla vadesinde veya teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirmesi ha^linde, kesilmiş olan vergi cezalarında belli oranlarda indirim yapılmasına ne denilmektedir?

Soru 11:

Başkası tarafından açılmış bir davanın sonucundan etkilenecek olan bir kimsenin, davacı veya davalının yanında yer alması kavramına yargılama hukukunda ne ad verilmiştir?

Soru 12:

I. Vergi/Ceza İhbarnamesine Karşı Dava Açılmaması II. Uzlaşma yoluna gidilmesi III. Kendiliğinden haber verme IV. Beyanda bulunma V. Verginin pişmanlık zammı ile birlikte ödenmesi Yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri pişmanlık ve ıslah kurumundan yararlanabilmenin şartlarındandır?

Soru 13:

Tarh aşamasından önce, idare ile vergi ödevlisi arasında vergi incelemesine dayanılarak tarh edilecek vergi ve/ya da kesilecek cezalarda anlaşmaya varılmasına ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Türkiye’de mevcut vergi yargısı kaç kanunla düzenlenmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, vergi uyuşmazlıklarının idari yargıda çözümlenmesi gerektiği görüşünün gerekçeleri arasında yer alır?

Soru 16:

“İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.” 1982 Anayasası'nın kaçıncı maddesidir?

Soru 17:

İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafından idare veya vergi mahkemelerine başvurulduğunda aşağıdaki hukuk kurumlarından hangisi kullanılmış olur?

Soru 18:

Vergi yargısı organlarının yapısı hakkında aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Cezalarda indirimden yararlanabilmek hangi şarta bağlıdır?

Soru 20:

Vergi uyuşmazlıklarının çözümünde görevli yargı kolu aşağıdakilerden hangisidir?