logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

Vergi yargılamasında kural yazılı yargılama olsa da kanunun cevaz verdiği durumlarda duruşma yapılabilmektedir. Mahkeme talep üzerine ya da re'sen duruşma yapılmasına karar vermiş ise  bu durumda duruşma gününün belirlenmesi gerekecektir. Duruşmanın yapılacağı günün, taraflara duruşma gününden uygun bir süre önce tebliğ edilmesi gerekir. Anılan süre aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak belirtilmiştir?

Soru 2:

Şahsa özgü etkiye sahip mücbir sebebin varlığını isbat Vergi beyannamesinde yazılı bilgilerin doğruluğunu isbat Faturalı satışlarda, satışın piyasa fiyatının altında olduğu iddiasını isbat Tapu kayıtlarında yer alan satış bedelinin gerçeği yansıtmadığını isbat Peçeleme hâllerinde olayın gerçek niteliğinin isbatı Yukarıdaki sayılanların hangilerinde isbat yükü idareye aittir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi temyiz dilekçesinin ve cevap dilekçelerinin karşı tarafa tebliğ edilememesinin sonuçlarından biridir?

Soru 4:

Davanın taraflarının dava ile ilgili olarak iddia ve savunmaları ile bunların dayanağını oluşturan delillerinin tamamını ileri sürmüş olması; söyleyecekleri bir sözlerinin ve ileri sürecekleri bir delillerinin kalmaması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 5:

İstinaf dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmemiş ise, bu harç ve giderlerin kaç günlük süre içerisinde tamamlanması istenir?

Soru 6:

Gümrük vergisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda zorunlu olarak yapılması gereken idarî başvuru yoluna gidilmeden dava açılması hâlinde aşağıdaki durumlardan hangisi söz konusu olmaktadır?

Soru 7:

Vergi davalarında temyiz hangi tarih itibariyle yapılmış sayılır?

Soru 8:

Aşağıdaki kanun yollarından hangisi yürürlükten kaldırılmıştır?

Soru 9:

Tahriyat sonrası uzlaşmayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Objektif hukukun, bağımsız hâkimler (mahkemeler) tarafından belli bir olaya uygulanması işleminin ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi hükmün açıklanması yolunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı başvurulabilen istinaftan vazgeçme ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Kişinin kendisinin bizzat veya yetkili kılacağı bir temsilci (vekil) aracılığı ile bir davayı, davacı veya davalı olarak takip etme ve usûl işlemlerini yapabilme ehliyetine hangi isim verilmektedir?

Soru 14:

“Davanın taraflarının dava ile ilgili olarak iddia ve savunmaları ile bunların dayanağını oluşturan delillerinin tamamını ileri sürmüş olması; söyleyecekleri bir sözlerinin ve ileri sürecekleri bir delillerinin kalmaması durumu" ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 15:

Yargılamanın yenilenmesine ilişkin aşağıda yer verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Sürelerin sona ermesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa süre ara vermenin bittiği günü izleyen tarihten itibaren kaç gün uzamış sayılır?

Soru 17:

İlk inceleme üzerine Danıştay ya da vergi mahkemelerince verilen kararlardan hangisine karşı herhangi bir kanun yoluna gidilemez?

Soru 18:

Temyiz dilekçesi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3’üncü maddesine uygun olarak düzenlenmemişse, eksikliklerin on beş gün içinde tamamlanması, kararı veren Danıştay veya bölge idare mahkemesi tarafından ilgiliye tebliğ edilir. Bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa, tebligatı yapan merci tarafından temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verilir (İYUK.m.48/2). Temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlarına karşı, bu kararların tebliğ tarihini izleyen günden başlayarak (itibaren) kaç gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecektir?

Soru 19:

Mahkemeler davalarda bağlantı bulunduğu iddialarını yerinde görmezlerse bu iddiaları kabul etmedikleri yönünde bir ara kararı verir ve taraflara tebliğ ederler. Taraflar, tebliğ tarihini izleyen ........... gün içerisinde, aynı yargı çevresindeki mahkemeler için o yer bölge idare mahkemesine; bağlantılı davaların Danıştay’a açılmış olması ya da bağlantılı davalardan birinin Danıştay’da bulunması hâlinde ise, Danıştay’a başvuruda bulunabilirler. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 20:

İtiraz ve/ ya da temyiz merci tarafından verilen kararın, bu kararı vermiş olan yargı merci tarafından bir kez daha hukuka uygunluk açısından ve kanunda gösterilen ve kararın düzeltilmesi talebinde yer alan sebeplerle sınırlı olmak üzere, gözden geçirilmesini sağlayan kanun yoluna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?