logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

"Başkası tarafından açılmış bir davanın sonucundan etkilenecek olan bir kimsenin, davacı veya davalının yanında yer almasına davaya katılma ya da kısaca müdahale denilmektedir." Davaya katılma hangi süre içinde yapılmalıdır?

Soru 2:

Bir sübjektif hakkı ihlâl ettiği veya tehlikeye soktuğu veya haksız bir talepte bulunduğu gerekçesiyle kendisine karşı hukukî korunma talep edilen kişiye ne ad verilir?

Soru 3:

Vergi davalarında aşağıdaki hallerden hangisi gerçekleştiğinde ek süre verilmesi mümkündür?

Soru 4:

Vergi dairesi ile vergi ödevlisinin ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları üzerinde karşılıklı görüşme ve pazarlık sonucu anlaşmaya varmaları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İtiraz merci, dosyanın kendisine gelişinden itibaren kaç gün içinde karar vermek zorundadır?

Soru 6:

Vergi idaresi ile vergi ödevlisi arasında vergi hukuku uygulamalarına ilişkin olarak ortaya çıkan anlayış farklılığına ve/ya da aynı konuda tarafların aynı yönde düşünmemeleri ha^line ne denilmektedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, ülkemizde vergi uyuşmazlıklarının çözüm yolları anlamına gelen terimler arasında değildir ?

Soru 8:

Son günü çalışmaya ara verme zamanına rastlayan dava açma süresi hangi tarihe kadar uzar?

Soru 9:

Vergi Yargılaması Hukukunun temel işlevi nedir?

Soru 10:

Davaların ayrılması esası hangi kanunda düzenlenmiştir?

Soru 11:

Aşağıdaki vergilendirme işlemlerinin hangisinin yapılmasında vekil olmak için avukat olmak gerekmektedir?

Soru 12:

Bir vergi mükellefinin vergi borcunu ödememesi durumunda karşılaşacağı sonuçların kanunda düzenlenmiş olması, vergi yargılaması hukukunun hangi işleviyle ilgilidir?

Soru 13:

Devletin ve diğer kamu idarelerinin gelir, gider, borçlanma, devlet mallarının yönetimi gibi malî hukukun konusuna giren tüm malî işlemlere ilişkin uyuşmazlıkların çözümlenmesini ve bu faaliyeti gerçekleştiren yargı kuruluşlarını ya da bir başka deyişle geniş anlamıyla devletin gelir elde etmesi ve harcamalarda bulunmasından doğan uyuşmazlıkların çözümünü tam anlamıyla karşılayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Bir başkası tarafından sübjektif hakkı ihlâl edilen veya tehlikeye sokulan veya kendisinden haksız bir talepte bulunulan kimsenin, mahkemeden hukukî koruma istemesi işlemine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Vergi davalarında genel olarak davalı durumunda olan kimdir?

Soru 16:

Herhangi bir nedenle harcı ve posta ücreti verilmeden veya eksik verilerek dava açılmış olması durumunda harç ve posta ücretinin kaç gün içinde verilmesi ya da tamamlanması gerekir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde  dava vergi mahkemesinde görülmeyecektir?

Soru 18:

İdareye yapılan başvurulara, idare en geç kaç gün içinde cevap vermelidir?

Soru 19:

I. Gerçek ve tüzel kişilerden alınır. II.  Hukukî cebir altında alınır. III. Karşılıksız olarak alınır. IV. Geri vermemek üzere alınır. Yukarıda "vergi" ile ilgili verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Vergi Yargılaması Hukukunun işlevleri arasında yer almaz ?