Vergi yargılaması hukukunda en yüksek dereceli yargı mercii aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Danıştay
İstinaf süresi içerisinde veya istinaf başvurusunda bulunduktan sonra davacının ölmesi durumunda aşağıdaki sonuçlardan hangisi ortaya çıkar?
Doğru Cevap: D) İstinafa başvuru hakkı mirasçılara geçer.
Birbirine Aykırı Kararların Varlığı durumunda yargılamanın yenilenmesi yoluna başvurma süresi ne kadardır?
Doğru Cevap: D) 10 yıl
Aşağıdakilerden hangisi idare mahkemelerince verilmiş ve istinaf ile temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan bir karara karşı kanun yararına temyiz yoluna başvurabilir?
Doğru Cevap: A) Danıştay başsavcısı
İstinaf ve temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı Danıştay Başsavcısının başvurabileceği özel kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Kanun yararına temyiz
Vergi mahkemelerinin verdikleri nihaî kararlara karşı başvurulan olağan kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) İstinaf
Adli yargının görevli olduğunun anlaşılması Mahkemenin görevli olmasına rağmen yetkisiz olduğunun anlaşılması Dava ehliyetinin yokluğu Yanlış hasım gösterilmiş olması Dava dilekçesinin kanuna uygun olmadığının belirlenmesi Yukarıda ilk inceleme aşamasında karşılaşılması muhtemel bir dizi durum sıralanmıştır. Bunlardan hangileri davanın reddedilmesini gerektirmektedir?
Doğru Cevap: B) I ve III
İstinaf incelemesinin duruşmalı olarak yapılması ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) İstinaf incelemesinin duruşması kapalı olarak yapılır.
Aşağıdakilerden hangisi temyiz dilekçesinin verilebileceği yerler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: A) Vergi dairesi
Bölge idare mahkemesi, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa, istinaf başvurusunun kabulüne karar verir. Karardaki maddî yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise, Bölge İdare Mahkemesinin gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı vermesi mümkündür. Bölge idare mahkemesi, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde, istinaf başvurusunun reddi ile ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasına karar verir. Yukarıda istinaf talebinin karara bağlanması ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) Yalnız II
Mahkemelerce verilen nihaî kararların üst derece yargı organları veya doğrudan doğruya kararı veren yargı organı tarafından yeniden incelenmesi, hukukî denetiminin yapılması ve gerekli görülürse değiştirilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kanun yolu
Aşağıdakilerden hangisine karşı hükmün açıklanması yoluna başvurulamaz?
Doğru Cevap: E) Temyizde maddi hataların düzeltilmediği onama kararları
Temyiz süresinin başlangıcı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) Temyiz süresi, temyiz dilekçesinin karşı tarafa tebliği tarihini izleyen günden işlemeye başlar.
Temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı kullanılabilen kanun yararına temyiz yoluna aşağıdakilerden hangisi başvurabilmektedir?
Doğru Cevap: E) Danıştay Başsavcısı
Bölge idare mahkemelerinin istinaf incelemesi sonucunda verdiği kararlar aleyhine kural olarak temyiz başvurusunda bulundukları kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Dava malzemesinin hazırlanmasında, tarafların yanında, mahkemenin de görevli olması aşağıdaki ilkelerden hangisi ile açıklanmaktadır?
Doğru Cevap: B) Re'sen araştırma ilkesi
Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenmemiş ve kararı veren merci tarafından ilgiliye tamamını ödemesi için verilen süre zarfında da ödeme yapılmamışsa aşağıdaki sonuçlardan hangisi gerçekleşir?
Doğru Cevap: E) İlgili merci, kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir
İstinaf dilekçesi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3’üncü maddesine uygun olarak düzenlenmemiş ise eksikliklerin kaç gün içinde tamamlanması istenir?
Doğru Cevap: A) 15 gün
Danıştay dava dairelerinin nihaî kararlarına karşı, kararın tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içerisinde temyiz yoluna başvurulabilir?
Doğru Cevap: E) 30
Vergi mahkemelerinin vermiş oldukları ara kararlara ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) Ara kararların, ancak davayı sonuçlandıran nihaî kararla birlikte istinaf edilebilmesi mümkündür