logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Yargılaması Hukuku

Soru 1:

2019 yılı için konusu hangi miktarı aşmayan davalar için temyiz yoluna başvurulamaz?

Soru 2:

Dilekçe üzerinde yapılması gereken ilk inceleme ve bu inceleme sonucunda yapılacak işlemlerin dilekçenin alındığı tarihten itibaren en geç kaç gün içinde sonuçlandırılması gerekir?

Soru 3:

Karineler, maddî hukuka ilişkin düzenlemeler arasında yer almakta; fakat, sonuçları uyuşmazlık hâlinde vergi yargılaması hukukunda ortaya çıkmaktadır. Vergi yargılaması hukukunda karineler daha çok ..................... niteliği taşımaktadır. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 4:

Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararlar İdare mahkemelerinin verdiği kararlar İdari yargıda verilen ara kararlar İlk inceleme üzerine verilen kararlar Bölge idare mahkemelerinin verdiği kararlar Yukarıda verilen kararlardan hangilerine karşı yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir?

Soru 5:

Yürütmenin durdurulması kararına karşı kararın düzeltilmesi yoluna gidilebilir. Danıştay Dava Dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdikleri kararlar, kararın düzeltilmesi kanun yolunun kapsamı dışında kalmaktadır. Kararın düzeltilmesi talebinin reddi hakkındaki kararlara karşı kararın düzeltilmesi yoluna başvurulamaz. Yukarıda kararın düzeltilmesi kapsamındaki kararlarla ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

İdarî davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı, İdarî merci tecavüzü, Ehliyet Görev ve yetki Dava dilekçesinin düzenlenmesinin ve tek dilekçe ile dava açılmasının kanuna uy­gun olup olmadığı, Süre aşımı, Husumet, İlk incelemede dava dilekçeleri yukarıda belirtilen yönlerden hangi sırayla incelenmektedir?

Soru 7:

I. Temyiz II. İstinaf III. Yargılamanın yenilenmesi IV. Kanun yararına temyiz Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri olağanüstü kanun yollarındandır?

Soru 8:

Yanlışlıkların düzeltilmesi yolu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 9:

İstinaf ve temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı Danıştay Başsavcısının başvurabileceği özel kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

İstinaf ve temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlara karşı Danıştay Başsavcısının başvurabileceği özel kanun yoluna ................................... denilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse doğru ifade olur?

Soru 11:

İdare ve vergi mahkemeleri ile bölge idare mahkemelerinin kesin olarak verdiği kararlar ile istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bulunan kararlardan niteliği bakımından yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade edenler, ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya kendiliğinden hangi makam tarafından kanun yararına temyiz olunabilir?

Soru 12:

Uyuşmazlık konusu olayın gerçek mahiyetinin belirlenebilmesi için uygun olan her şeyin delil olabilmesi; bu itibarla, belirli/sayılı şeylerin değil, delil olabilecek her şeyin ispat vasıtası olarak kabul edilmesi gerekliliği aşağıdaki ilkelerden hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 13:

Davanın taraflarının dava ile ilgili olarak iddia ve savunmaları ile bunların dayanağını oluşturan delillerinin tamamını ileri sürmüş olması; söyleyecekleri bir sözlerinin ve ileri sürecekleri bir delillerinin kalmaması durumuna ne ad verilir?

Soru 14:

"İdari işlemin uygulanması hâlinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması"şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilmek suretiyle mahkeme tarafından aşağıdaki kararlardan hangisi verilebilir?

Soru 15:

Aşağıda verilen durumlardan hangisinde temyiz incelemesi sonucu verilecek olan bir bozma kararı idare tarafından yapılan işlemin içeriğine ilişkin olacaktır?

Soru 16:

İdare ve vergi mahkemelerinde duruşma yapılması durumunda duruşma yapıldıktan sonra en geç ne kadar süre içinde karar verilmesi gerekmektedir?

Soru 17:

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı istinaf yoluna başvuru ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki şıklardan hangisinde dilekçe üzerinden yapılan ilk incelemede tespit edilen aykırılık sebebiyle yapılmasına karar verilen işlem doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Yargı organlarının tarafların ileri sürdükleri delillerle bağlı olmaksızın, uyuşmazlık konusu olayın aydınlatılması için kendiliklerinden delil araştırması yapabilmesi, bunları yargılamaya sokabilmesi aşağıdaki ilkelerden hangisinin kapsamına girmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi "nihaî karar"ın özelliklerinden biri değildir?