Taraf sıfatıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Bir kişinin belli bir davada gerçekten davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı hususu, maddî hukuk sorunudur.
Birden çok vergi mahkemesinin yetki alanına giren bir işleme karşı iptal yahut tam yargı davası açılmak istendiğinde görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Danıştay
Aşağıda vergi uzlaşmaları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: B) Uzlaşmanın temin edilememesi ve/ya da uzlaşmanın sağlanamaması hâlinde yargı yoluna gidilemez.
Vergi dairesi ile vergi ödevlisinin ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları üzerinde karşılıklı görüşme ve pazarlık sonucu anlaşmaya varmaları, konuyu uyuşmazlık haline getirmemeleri işlemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Uzlaşma
Aşağıdakilerden hangisi vergi davalarında dava açma süresini durduran hallerden birisi değildir?
Doğru Cevap: E) Adli tatil
Vergilendirme işlem ve eylemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklara bakmakla görevli yargılama makamlarını, bunların birbiriyle olan ilişkilerini ve vergi uyuşmazlıklarının çözümünde uyulacak usûl ve esasları aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: B) Vergi yargılaması hukuku
I. Üst makamlara başvurma II. Mücbir sebebin varlığı III. Mali tatil Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri İdari Yargılama Usûlü Kanunu'na göre dava açma süresinin durma sebeplerindendir?
Doğru Cevap: E) I, II, III
Aşağıdakilerden hangisi vergilendirme hatalarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) Matrahta hata
Vergi ceza hukukuna özgü ve vergi ziyaı cezasının kesilmesini, iştirak ha^linde işlenenler dahil olmak üzere kaçakçılık suçlarının kovuşturulmasını ve bunlar hakkında cezaya hükmolunmasını önlemek suretiyle vergi anlaşmazlıklarının (idari^ aşamada) çözümünü sağlayan kuruma ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: A) Pişmanlık ve ıslah
Vergi cezalarında indirimle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) İndirimden yararlanmak isteyen kişinin, ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak ödeyeceğini bildirmesi gerekir.
Aşağıdakilerden hangisi Matrah hatalarından biridir?
Doğru Cevap: C) Tekâlif cetveli ve kararlarda matraha ilişkin rakamların eksik veya fazla gösterilmiş olması
Vergi uyuşmazlıklarının özel görevli mahkemeler tarafından çözümlenmesi ve bu mahkemelerin verdikleri kararların da sadece bu konuda görevli yüksek mahkeme tarafından kanun yolu denetimine tâbi tutulması aşağıdaki kavramlardan hangisi ile karşılanmaktadır.
Doğru Cevap: A) Vergi yargısının bağımsızlığı
I. Tahsil aşamasına ilişkin işlemlere karşı dava açılması II. İhtirazî kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlere karşı dava açılması III. İşlemden kaldırılan dosyaların işleme konulması Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri vergi uyuşmazlıklarında dava açılmasının tahsil işlemlerini durdurması ilkesinin istisnalarındandır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Bir sübjektif hakkı ihlâl ettiği veya tehlikeye soktuğu veya haksız bir talepte bulunduğu gerekçesiyle kendisine karşı hukukî korunma talep edilen kişiye verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Davalı
Davanın ihbarıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Davanın ihbarını, davaya bakan mahkeme re’sen yapmaktadır.
(İYUK.m.31/2) uyarınca İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na atıfta bulunulan hâller saklı kalmak üzere, vergi uyuşmazlıklarının çözümünde, aşağıdaki düzenlemelerden hangisinin ilgili hükümleri uygulanır ?
Doğru Cevap: C) Vergi Usul Kanunu
Vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği takvim yılını izleyen yılın başından itibaren kaç yıl içinde düzeltilmeyen vergi hataları zamanaşımına uğramaktadır ve artık düzeltilememektedir?
Doğru Cevap: C) 5 yıl
I.İşlemin iptali II. Verginin terkini III. Vergi daha önceden tahsil edilmişse, iadesi Verilenlerden hangisi-hangileri vergi davasıyla ulaşılmak istenen sonuçlar arasındadır?
Doğru Cevap: E) I, II ,III
Vergi ödevlisinin tarhiyat öncesi uzlaşma talep etme süresi, durumun vergi ödevlisine tebliği tarihinden itibaren kaç gündür?
Doğru Cevap: D) 15 gün
I-Gün olarak belirtilen sürelerde, bildirim günü sürenin hesabında dikkate alınmaz. Buna göre süre, bildirimin yapıldığı günü izleyen günden başlayarak hesaplanır ve sonuncu günü çalışma saatinin bitiminde sona erer. II- Hafta olarak belirtilmesi durumunda süre, bildirimin yapıldığı güne, son haftada rastlayan günün çalışma saatinin sonunda tamamlanır. III- Sonu belli bir gün olarak belirtilen sürelerde, süre o günün çalışma saatinin sonunda sona ermektedir. Sürelerin hesaplanması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III