logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Devlet Borçları

Soru 1:

Ülkemizde en aktif ve organize devlet borçlanma araçları ikincil piyasası, İMKB Tahvil ve Bono Piyasasının yerini alan, .................. içindeki Borçlanma Araçları Piyasasıdır. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi piyasa yapıcılara sağlanan haklar arasında yer almaz?

Soru 3:

......................... düşük maliyet ve en az risk ile piyasalardan kamunun ihtiyacını karşılayacak fonların karşılanmasıdır. Tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir ekonomide oluşturulan reel milli gelirin yıldan yıla artmasına ekonomik büyüme, bu artışın oransal büyüklüğüne de ........... denir. ................., ekonomik büyümeyi de içine alarak ekonominin nitelik ve nicelik açısından gelişmesidir. Boşluklara hangileri gelmelidir?

Soru 5:

Türkiye'nin AB tanımlı brüt kamu borç stokunun GSYH'ya oranı hangi yıldan itibaren Maastricht Kriteri olan %60'ın altına düşmüştür?

Soru 6:

İlgili yıl bütçe kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde ihraç edilmiş olan ve karşılığında herhangi bir nakit girişi sağlanmayan devlet iç borçlanma senetlerine ne ad verilir?

Soru 7:

İki yanlı kredilerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri d oğru değildir? I.İki yanlı kredilerin temel amacı borç veren açısından ihracatın artırılmasıdır. II.İki yanlı kredilerde sigorta primini borçlu ülke ödemek zorundadır. III.İki yanlı kredilerin büyük bölümü kredi veren ülkenin para birimi cinsinden olmaktadır

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ikincil piyasaların özelliklerinden biri değildir?

Soru 9:

Devletin borçlanması aşağıdakilerden hangisinin tasarrufundadır?

Soru 10:

Kamu borç yönetiminin etkinliğini ve başarısını ölçen başlıca iki temel unsur hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi devlet borçlarının ödenme yolları arasında yer almaz ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sabit getirili herhangi bir menkul kıymetin, belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satımını ifade eder?

Soru 13:

Devletin konsolidasyona başvurmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılması, II. Piyasa çeşitliliğinin sağlanması amacıyla uluslararası piyasalarda ABD dolarının yanında diğer döviz cinslerinden de ihraç yapılması, III. Faiz giderlerinin en uygun şekilde yönetilmesi amacıyla uygun borçlanma araçları ve vade bileşimi dikkate alınarak gelecek 12 ayda faizi yenilenecek senetler ile vadesine 12 aydan az kalmış senetlerin payının belirli bir seviyede tutulması, IV. Nakit ve borç yönetiminde oluşabilecek likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması Yukarıdakilerden hangileri Türkiye'de 2019 yılında yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda borç yönetimiyle ilgili benimsenen temel stratejik ölçüt ve göstergeleri arasında yer alır?

Soru 15:

Hangisi borçlanmanın ekonomik etkilerini belirleyen faktörlerden biri değildir?

Soru 16:

Ülkemizde borçlanmanın başlıca yasal dayanağını oluşturan kanunun özelliklerinden bir değildir?

Soru 17:

İç borçlanma ve dış borçlanma hangi tür devlet borcu sınıflamasına girmektedir?

Soru 18:

Devletin yabancı sermayeyi ülkeye çekebilmek için dış borçlanmada yüksek faiz vermesi aşağıdakilerden hangisiyle sonuçlanmaz?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisinde tezga^hüstü piyasa tanımı doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Ülkemizde borç yönetiminden sorumlu olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?