logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Devlet Borçları

Soru 1:

Piyasa yapıcılığı sisteminin uygulanmaya başladığı yıllar boyunca, piyasa yapıcı kuruluşlar genelde aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

Soru 2:

Borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsindenyapılması, Piyasa çeşitliliğinin sağlanması amacıyla uluslararası piyasalarda ABD dolarının yanında diğer döviz cinslerinden de ihraç yapılması, Faiz giderlerinin en uygun şekilde yönetilmesi amacıyla uygun borçlanma araçları ve vade bileşimi dikkate alınarak gelecek 12 ayda faizi yenilenecek senetler ile vadesine 12 aydan az kalmış senetlerin payının belirli bir seviyede tutulması, Nakit ve borç yönetiminde oluşabileceklikidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması, AB tanımlı brüt kamu borç yükü, AB-28 ortalamalarının çok altına çekilmiş. Yukardakilerden hangisi Haziran 2019 tarihinde yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu’nda borç yönetimiyle ilgili benimsenen temel stratejik ölçüt ve göstergelerdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri borç yönetimi bileşenlerindendir? I. Borcun bileşimi II. Borcun miktarı III. Borcun yükü

Soru 4:

Devlet borçlanma araçlarını ihraç eden Hazine ve Maliye Bakanlığı ile piyasa arasında kendilerine tanınmış ayrıcalıklardan faydalanarak kâr elde etmeyi amaçlayan kuruluşlara ne ad verilir?

Soru 5:

"Güçlü ve istikrarlı ekonomik politikalara sahip ülkelerin herhangi bir koşul aranmadan yeterli miktarda fon kaynağına hızlı bir şekilde erişim sağlaması ve temel olarak krizlerin önlenmesi amacıyla uygulamaya konulmuştur." verilen IMF kredi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Dünya Bankası ve IMF kriterlerine göre Dış Borç Stoku / İhracat oranı % kaçı aşması hâlinde ülke çok borçlu olup dış borç sınırını aşmış demektir?

Soru 7:

Devletin borçlarını ödeyebilmek için oluşturduğu fondan elde edilen faizlerle borçlarının otomatik olarak ödendiği ödeme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Sabit getirili herhangi bir menkul kıymetin, belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hangisi Konsolidasyonun devlet açısından etki ve sonuçlarından değildir?

Soru 10:

......................... devletin borç yükünün hafifletilmesi için yüksek faizli borçların düşük faizli borçlarla değiştirilmesi (takas edilmesi) işlemidir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

Türkiye'de değişken faizli devlet tahvillerinin ihracına ne zaman başlanmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Borçlanma Araçları Piyasası’nda yer alan pazarlardan biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bütçe açıklarını oluşturan temel nedenler arasında sayılamaz?

Soru 14:

Yap-işlet-devret, yapişlet ve işletme hakkı devri ve benzeri finansman modelleri kapsamında sağlanan garantilere ne ad verilmektedir?

Soru 15:

Ülkemizde borç yönetiminden sorumlu olan kurum aşağıdaki şıkların hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangileri Keynesyen yaklaşımın temel varsayımları arasındadır? I. Kişilerin ileri görüşlü olmadıkları II. Fiyatların esnek değil yapışkan olduğu III. Bireylerin yaşamlarının sınırlı olması IV. Tüm zamanlarda piyasaların dengede olduğu

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangileri ekonomik büyümenin sağlanması için yapılması gerekenler arasındadır? I. Üretim faktörlerini artırmak II. İş gücünün kalitesini artırmak III. İç borçlanma ile elde edilen kaynağın kamu mal ve hizmet alımı harcamalarında kullanılmak IV. Üretim organizasyonunu geliştirmek

Soru 18:

Keynesyen iktisatçılara göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kısa ve orta vadeli borçların veya vadeleri gelen borçların uzun vadeli veya süresiz bir borç hâline dönüştürülmesi işlemine verilen addır?

Soru 20:

Devlet borçlarının en etkin şekilde yönetilmesi için uygun bir strateji geliştirilmesi ve uygulama sürecine ne denir?