logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Devlet Borçları

Soru 1:

I. Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası II. Uluslararası Kalkınma Birliği III. Uluslararası Finans Kurumu IV. Çok Taraflı Yatırım Garanti Kuruluşu yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Dünya Bankası Grubu içinde yer almaktadır?

Soru 2:

Güçlü ve istikrarlı ekonomik politikalara sahip ancak bölgesel veya küresel ekonomik ve finansal krizlerden etkilenen, fiili veya potansiyel ödemeler dengesi ihtiyacı bulunan ve Esnek Kredi Hattı İmkânı için uygunluk kriterini yerine getiremeyen ülkelerin yararlanması için oluşturulmuş kredi imkanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Türkiye'de hazine, hangi yıldan itibaren doğrudan satış yöntemiyle DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) ihraç etmeye başlamıştır.

Soru 4:

Verimlilik Dolaşım kolaylığı Güvenirlilik Likidite Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sigorta şirketileri ve sosyal güvenlik kurumunun topladıkları fonları değerlendirirken uymak zorunda oldukları ilkelerdir?

Soru 5:

Borcun süresinde ödenmemesi durumuna ne denir?

Soru 6:

Hükümetin vergi oranlarını, ekonomideki ve kamu harcamalarındaki değişikliklere bağlı olmaksızın istikrarlı bir biçimde uygulamasını ifade eden bir kamu borç yönetimi teorisine ne ad verilir?

Soru 7:

I. Proje Kredileri II. Program Kredileri III. Hibrid Krediler Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri Dünya Bankası kredi türleri arasındadır?

Soru 8:

Patent hakkı, şerefiye ve imtiyazlık gibi elle tutulup gözle görülmeyen sermaye unsurlarına ne denir?

Soru 9:

Bütçenin uygulanması; bir taraftan gelirlerin toplanması, diğer taraftan harcama yapılması demektir. Bu iki işlemin birlikte yürütülebilmesi ve gelirlerle giderler arasında yer ve zaman bakımından uyum sağlanması için yapılan işlemlere ne denir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi devlet borçlarının sınıflandırılmasının önemidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Bankası Grubu kuruluşları içerisinde yer almaz?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi dış borçlanmanın resmi kaynaklarından biri değildir?

Soru 13:

Süreleri bakımından borçlar kaça ayrılır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi krediyi kullanan açısından sendikasyon kredilerinin avantajlarından biri değildir?

Soru 15:

"Kısa vadeli borçlar süreleri bir yıla kadar olan ............. borçlarıdır." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz?

Soru 16:

Hangi tür senetlerin borçlanma ve ödemelerinin belirlenen kur üzerinden hesaplanan TL karşılıkları dikkate alınarak yapılır?

Soru 17:

I. Özel kişi ve kuruluşlar II. Bankalar III. Merkez Bankası Yukarıdaki kurumlardan hangisi/hangileri devlet iç borçlanmasının kaynakları arasında yer alır?

Soru 18:

"Devlet veya kamu tüzel kişileri tarafından borçlu sıfatı ile taraf olunan ya da üstlenilen her türlü mali yükümlülüğü ifade etmektedir. Devlet borcu devletin, bir takvime göre, önceden belirlenen hakların sahiplerine faiz ve/veya anapara ödemeleri yapmasına ilişkin yasal bir yükümlülüğüdür" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Soru 19:

Hazine ihalelerinde yaygın olarak kullanılan, katılımcıların ihaleyi kazanmaları durumunda senetleri teklif ettikleri fiyattan almalarına ne denir?

Soru 20:

"Süreleri bakımından borçlar,............... ayrıma tabi tutularak sınıflandırılabilir." Boşluğu en uygun şekilde doldurunuz?