logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Kamu Maliyesi

Soru 1:

Ağır borç yükü altındaki yoksul ülkelerin borçlarının azaltılmasına veya silinmesine ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütünün(DSÖ) görevlerinden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal faaliyetlere bağlı olarak oluşan uluslararası kamu mallarından biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi  Küreselleşmenin ortaya çıkardığı vergisel sorunlardan biri değildir?

Soru 5:

II. Dünya Savaşının başlangıcında uluslararası vergileme konusuna katkıda bulunan, savaşın sonunda bir tür uluslararası örgütün (Birleşmiş Milletler) kurulmasını öngören ve bu örgütün finansmanına ilişkin olarak önerilerde bulunan yazar kimdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ulusal, yarı kamusal bir maldır?

Soru 7:

Ülkelerin kendi başlarına uluslararası kamu mallarını üretmek amacıyla kullandıkları kaynaklara ne denir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi aynı kuşaklar arasında küresel tam kamusal bir maldır?

Soru 9:

Aşağıdaki kurumlardan hangisi uluslararası kamu mallarının finansmanına ortaklık kaynak sağlayan kuruluş­lardan biri değildir?

Soru 10:

I.Uluslararası kamu mallarının finansmanı için hasılat II.Karbon emisyonunun azaltılması III.Sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişin sağlanması Yukarıda sayılan ifadelerden hangisi veya hangileri karbon vergisinin uluslararası sisteme yönelik faydalarından biridir?

Soru 11:

Ülkeler arasındaki ticari faaliyetler üzerine, ticaret hacmini azaltmayacak ölçüde düşük oranlı bir vergi konularak gelir yaratılması ağlayan vergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangi sınıflandırma çeşidi toplam, en iyi vuruş, en zayıf halka ve ağırlıklı toplam olarak dört gruba ayrılmaktadır?

Soru 13:

"Ortaklıklar uluslararası örgütlerin, ülkelerin ve özel kuruluşların birlikte oluşturdukları yapılardır. Son yıllarda uluslararası kamu mallarının finansmanında ortaklıklardan sağlanan kaynaklara büyük önem verilmekte ve hatta gelecek yıllarda birçok uluslararası kamu malının finansmanının esas olarak ortaklık kaynakları aracılığıyla gerçekleştirileceği öngörüsünde bulunulmaktadır." Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kamu mallarına finansman sağlayan bu  ortaklıkların örneklerindendir?

Soru 14:

I. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 1973 yılında kurulmuştur. II. UNEP’in en yüksek karar-alma organı UNEP Yönetim Konseyi oturumlarıdır. III. UNEP bugün 9 birimi aracılığıyla faaliyetlerini yürütmektedir. Yukarıda Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

I.Monetarizm II.Arz yanlı iktisat III.Finansal baskı analizi IV.Anayasal iktisat V.Avusturya ve Chicago okulları Küreselleşmenin kuramsal arka planı yukarıdaki kuramlardan hangilerine dayanmaktadır?