logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Kamu Maliyesi

Soru 1:

Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere olan borçlarına karşılık olarak kendi ülkelerindeki kamu yatırımlarını artırması, alacaklı ülkelere ürün ihraç etmesi ve kendi ülkelerinde uluslararası kamu mallarının üretimini artırması işlemine ne denir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kamu malı üre­timinde kullanılan toplam sunum teknoloji türlerinden birisi değildir?

Soru 3:

IMF’de bütün ülkelerin temsil edildiği kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I.Zorlayıcılık gücüne sahiptir (vergilendirme), II.Devlet harcamaları belli amaçların gerçekleştirilmesi için yapılır (yol, eğitim vb.). III.Özel finansa göre daha eskidir. IV.Temelde büyük ölçekli bir finansal faaliyettir. V.Kâr maksimizasyonu öncelikli değildir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kamu maliyesini özel finanstan ayıran özellikler arasında yer almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kamu mallarının finansmanı için uluslararası kamusal kaynaklardan biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi A. Smith'in görünmez el ile işleyen mekanizma olgusunu sonlandırmıştır?

Soru 7:

Üretilerek topluma sunulan bir malın tüketimi bedel ödemeyenlerden dışlanamıyor (malın sağladığı fayda tüm topluma yayılabiliyorsa) ve bu maldan yararlananlar birbirlerini etkilemiyorsa (tü­ketimde rakip olmayıp bir tüketicinin tüketimi diğer tüketicilerin tüketim miktarla­rını değiştirmiyorsa) bu durumda sözü edilen mallara ne ad verilir?

Soru 8:

I. İcra Direktörleri Kurulu, IMF yönetimindeki en yetkili organdır. II. Geçici komite yılda iki kez toplanmaktadır. III. Yönetim Kurulu üyeleri iki yıllık dönemler itibarıyla seçilirler. Yukarıda IMF ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Sen'e göre kapitalizmin küreselleşmesi ile ilişkilendirilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi küresel tam kamusal mallardan biridir?

Soru 11:

Uluslararası Takas Birliği ve uluslararası bir verginin ticari işlemler ve milli^ gelir yerine ödemeler dengesi fazlalarından alınması önerisini ortaya iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin ortaya çıkardığı vergisel sorunlardan biri değildir ?

Soru 13:

I.Birleşmiş milletler II.Dünya sağlık örgütü III.Birleşmiş milletler kalkınma programı IV.Uluslararası telekomünikasyon birliği Yukarıdakilerden hangilerinin sahip olduğu kaynaklar uluslararası kamusal kaynaklara örnektir?

Soru 14:

I.Tobin vergisi II.Zorunlu rezerv III.Vergi teşvikleri IV.Vergi cennetleri V.GATT kuralları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri küreselleşmenin kamu maliyesindeki olumsuz etkilerini azaltmaya uygulamalar arasında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin kamu ma­liyesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya dönük uygulamalardan biri olabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Keynesyen açık bütçe politikasının seçmenler ve seçilenlerin davranışları nedeniyle bütçe açıkları ve enflasyona neden olarak kamu kesimi başarısızlıkları ile sonuçlanacağını savunur?

Soru 17:

Bir ekonominin etkin işlemesinin ve sürekli büyümenin ön koşulu hangisidir?

Soru 18:

Birleşmiş Milletler’in, uluslararası mektuplardan (postadan), pasaport ve vizelerden ve uluslararası su yollarından pay alması gerektiğini ileri süren kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bir ekonomik birimin faaliyetinin diğer ekonomik birimleri piyasa dışında etkilerine ne ad verilir?

Soru 20:

Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması ile ilgili görevler kime verilmiştir?