logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Kamu Maliyesi

Soru 1:

İşlerin sürdürülmesine elverişli fiziki alan ya da cisim olan coğrafi noktaya ne denir?

Soru 2:

Yabancı ülkelerdeki şirketlerden kar payı elde eden şirket kar payını ödeyen şirketin sermayesine %25’den daha yüksek oranda iştirak ettiyse en çok % kaç oranında vergi alabilir?

Soru 3:

Uluslararası ticareti, hakları ve sorumluluklar açısından düzenlemek amacıyla 1947 yılında çok taraflı olarak imzalanan anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

İki ya da daha fazla devlet bir vergi yükümlüsünün kendi iç hukuklarına göre kendi ülkelerinde ikamet ettiğini öne sürmesi durumu aşağıdaki uyuşmazlık türlerinden hangisinin kapsamındadır?

Soru 5:

I. Kaynak II. İkamet III. Uyrukluk Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir devletin vergileme yetkisinin sınırlarını belirlerken göz önünde bulundurduğu ölçütlerdendir?

Soru 6:

BM’de 17 Haziran 1992’de Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, uluslararası barışın sağlanması dört ana kavram çerçevesinde ele alınmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu kavramlardan biri değildir?

Soru 7:

OECD Model vergi anlaşmasının 4. Bölümünde yer alan ve servetin vergilendirmesiyle ilgili tek madde hangisidir?

Soru 8:

Devletlerin önemli ölçüde vergi oranlarını düşürme ve avantajlar sağlama yoluyla yatırımları ve işletme faaliyetlerini ülkelerine çekmek için birbirleriyle yaptıkları yarış aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir

Soru 9:

Uluslararası ticarette KDV’nin uygulanmasında vergiye tabi olan mallar hangi ülkede üretildiği dikkate alınmaksızın tüketildiği ülkede vergilendirilmesi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 10:

Daimi iş yerinin sabit yer ölçütü tanımını karşılayan işyeri hangisidir?

Soru 11:

Devletlerin efektif vergi oranlarını birbirlerine eşitlerken mali bağımsızlıklarını kaybetmektedikleri durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki ülkelerin hangisinde çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları önceliklidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası şirketin ev sahibi ülkeye sağladığı yararlardan biridir?

Soru 14:

I. Tiebout Modeli, seçmenlerin tamamen mobil oldukları ve bir yerleşim yerinden diğer yerleşim yerine serbestçe taşınabildikleri, yerel idarelerin hizmetleri ve vergileri konusunda tam bilgi sahibi oldukları bir modeldir. II. Tiebout Modeli, herkesten eşit tutarda vergisi alınması, dışsallıkların ya da ölçek ekonomisi gibi özellikleri de dikkate almıştır. III. Zodrow ve Mieszkowski modeline göre Yerel idarenin vergi almasının amacı kamu hizmetlerinin finansmanının sağlanmasıdır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

I. Yatay ve dikey vergi rekabeti kavramları, rekabet içerisinde bulunan vergi idarelerinin birbirleriyle olan ilişkilerine ve konumlarına göre belirlenmektedir II. Yatay rekabette, bir devletin vergi oranını artırması, diğer devletin vergi matrahını artırmaktadır. III. Yerel idarelerin mali özerkliğe sahip olmadığı ülkelerde, yatay ve dikey vergi rekabeti söz konusu değildir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

Andean Uluslar Topluluğu, hangi yıl Andean Modeli olarak da bilinen bir “çok taraflı anlaşma modeli” yayınlamıştır?

Soru 17:

Model Vergi Anlaşmasının 7. Maddesi daimî iş yerinin vergiye tabi kazancının tespit edilmesi konusunda nasıl bir hüküm içerir?

Soru 18:

Birleşmiş milletler model vergi anlaşması kaç yılında güncellenmiştir?

Soru 19:

I. Ev sahibi ülkede ilave yatırımlarla üretim kapasitesini ve istihdamı arttırırlar, ekonominin büyümesine katkı sağlarlar II. Ev sahibi ülkede faaliyette bulunan yerel şirketlerin daha rekabetçi olmalarına neden olurlar, III. Ev sahibi ülkede elde edilen kurum kazançları ve yaratılan ilave istihdam üzerinden ödenecek vergilerle vergi hasılatının artmasına katkı yaparlar Yukarıdakilerden hangileri Uluslararası şirketlerin ev sahibi ülkelere faydalarındandır?

Soru 20:

Bir şirketin yabancı bir devlette elde ettiği ticari kazancın bu ülkede başka bir deyişle kaynak devlette vergilendirilebilmesi için söz konusu ülkedeki ticari faaliyetin, kazancın gerçek usulde belirlenmesine olanak verecek bir düzeye ulaşması ne vasıtasıyla gerçekleştirilmesi gerekir?