logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Devlet Bütçesi

Soru 1:

Bütçelerin hükümetler tarafından hazırlanıp parlamento tarafından onaylanması bütçenin hangi niteliğini oluşturmaktadır?

Soru 2:

Torba bütçeleme tekniğinin belirli üstünlükleri vardır. En önemli üstünlükleri hangi seçenekte sıralanmıştır?

Soru 3:

"Bütçe hakkı ile ilgili gelişmeler ....... 'de başlamış, oradan Avrupa ve Amerika’ya sıçramış ve böylece dünyaya yayılmıştır." cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

Bütçe gelir ve giderlerinin gerçeğe en yakın şekilde tahmin edilmesi hangi bütçeleme ilkesinin özünü teşkil eder?

Soru 5:

Bütçe kelimesinin günümüzdeki anlamına evrilmesinden önce, Normanlar tarafından bu kelime ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilmek istenmiştir?

Soru 6:

Sebep - Harcamanın nereye yapıldığı bilinmek isteniyorsa bu tür bilgiye torba bütçede ulaşmak mümkündür. / Sonuç - Harcamanın nereye yapıldığının bilinmesiyle kötüye kullanım ya da yolsuzlukların önüne geçilir. Sebep - Yapılan harcamaların etkilerinin neler olduğu konusunda da bilgi edinilmesi zordur. / Sonuç - Kullanılan ödenekler nedeniyle katlanılan maliyetlerin, sonuçta ne tür faydalar ortaya çıkardığı anlaşılamamaktadır. Sebep - Bütçelerin ayrıntılarının bu bütçeleme tekniğinde görülmemesi, bürokrasinin takdir yetkisini kısıtlar. / Sonuç - Böylece takdir yetkisinin kötüye kullanımına izin verilmez. Sebep - Hizmet veya bakanlık önceliklerinin belirlenerek farklı programları bu önceliğe göre sıralamak, torba bütçe sisteminde imkânsızdır. / Sonuç - Halkın, hükümetlerin icraatları hakkında yorum yapması engellenmektedir. Torba bütçeleme tekniğine ilişkin yukarıdaki sebep-sonuç ilişkilerinden hangileri doğrudur?

Soru 7:

Bütçeleme sistemleri sınıflama esasına göre karşılaştırıldığında, aşağıdakilerden hangisi kamusal amaç açısından ön plana çıkmaktadır?

Soru 8:

I.Mali işlev  II.Siyasal işlev  III.Denetim işlevi  IV.Hukuki işlev Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bütçenin klasik işlevleri arasındadır?

Soru 9:

Büyük Özgürlük Şartı’nın (Magna Carta Libertatum) kaç yılında imzalanmıştır?

Soru 10:

Türkiye'de verginin kanuniliği ilkesi hangi anayasa ile ifade edilmiştir?

Soru 11:

Feodal yükümlülükler Vergiler Kraliyet ayrıcalıkları ile ürün üretme Yukarıdakilerden hnagisi ya da hangileri İngiliz krallarının ilk başlarda kullandıkları gelir kaynaklarındandır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi torba bütçeleme sisteminin üstünlükleri arasında yer almaz?

Soru 13:

"İki süper güç olan ABD ile Sovyetler Birliği’nin arasında 1947’den 1991’e kadar devam etmiş olan uluslararası siyasi ve askeri gerginliktir." Yukarıda tanımlanan dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin klasik işlevlerindendir?

Soru 15:

Hangisi ilk anayasanın 12. maddesinin hükmüne göre; “Makul miktarlarda olmak şartıyla, Kralın kendisi için fidye ödenmesi, ilk doğan oğlunu şövalye yapması ve en büyük kızının bir kereliğine evlenmesi amaçları dışında Genel Meclis (Common Council; Avam Kamarasının ilk şeklidir) tarafından kabul edilmedikçe Krallığa hiçbir vergi ya da yardım alınmayacaktır.”?

Soru 16:

Koşullu bağış ve yardımlar aşağıdaki bütçe ilkelerinden hangisinin istisnasıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi planlama programlama bütçeleme sisteminin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 18:

Klasik iktisadi düşüncenin gereği olarak eskiden, devlet hizmetlerinin finansmanı aşağıdakilerden hangisi ile yapılmaktaydı?

Soru 19:

I. Bütçe, en basit olarak gelir giderleri gösteren bir dokümandır. II. Bütçe, gelecekte devletin harcayacağı paralarla toplayacağı gelirlerin tahmindir. III. Bütçe, kaynaklarla amaçlara ulaşmak için bir araçtır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "Bütçe nedir?" sorusuna verilebilecek cevaplardan olabilir?

Soru 20:

Klasik bütçenin odaklaştığı ilk aşama aşağıdakilerden hangisidir?