Aynı veya benzer meslekteki organizasyonların, mesleklerinin itibarlarını ve mesleki çıkarlarını korumak için oluşturdukları örgütlenmelere ne denir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Mesleki çıkar grupları
Aşağıdakilerden hangisi çıkar gruplarının siyasal süreci doğrudan etkileme yöntemlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Sosyal statü
“Grupların oluşumunu evrimsel bir zorunluluk olarak gören ve grupların sosyal zorlama ile kendiliğinden oluştuğunu savunan teori” Yukarıda verilen tanım, aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: D) Sosyal çatışma teorisi
I. Büroda değişiklik yapma kolaylığı II. Maaş III. Büroyu yönetme IV. Toplumsal itibar Yukarıdakilerden hangisi William Niskanen’e göre; bürokratların fayda fonksiyonuna dahil olan değişkenlerdendir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Organizasyon ve yönetim teorileri alanında bürokrasi tipi organizasyon yapısını ilk ortaya atan Fransız yönetim bilimci kimdir?
Doğru Cevap: C) Henry Fayol
Piyasa dışı karar alma sürecine ilişkin kurumsal yapıyı incelemeyip sadece tercihler üzerine odaklanan tercih teorisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Sosyal Tercih teorisi
Bürolarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: E) İki yıl üst üste zarar eden bürolar kapatılır.
Belirli sayıda insan topluluğunun bir araya gelmesiyle oluşmuş formel ya da informel bir yapı ya da organizasyona ne denir?
Doğru Cevap: C) Grup
4. Aşağıda verilenlerden hangisi veya hangileri baskı grubu için kilit öneme sahip unsurlardandır? I. Organize olma II. Etkileme III. Menfaat beklentisi IV. Menfaat elde etme çabası
Doğru Cevap: E) I, II, III, IV
Dar anlamda Kamu Tercihi İktisadı aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: E) Devlet başarısızlığı
Eğer seçime katılan iki aday da politik spekturumun ortasındaki noktada görüşlerini savunurlarsa her aday en az yüzde kaç oy alacaktır?
Doğru Cevap: A) %50
Aşağıdakilerden hangisi grupların bireylerin ortak çıkarlar /menfaatler uğruna bir araya gelerek oluşturdukları örgütlenmeler olduğunu savunan teoridir?
Doğru Cevap: B) Rasyonel tercih teorisi
“Toplumda yer alan bireylerin siyasal süreçteki tercihlerinin nasıl toplanacağı ve böylece tutarlı toplumsal tercihlere nasıl ulaşılacağını inceleyen teoriye verilen addır” tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: E) Kolektif tercih
Aşağıdakilerden hangisi anomik grupların tanımıdır?
Doğru Cevap: C) Belirli konularda birbirinden bağımsız kişilerin bir amaç uğruna bir araya gelerek oluşturdukları gruplardır.
Piyasa dışı karar alma sürecinin ekonomik analizini yapan ve ekonomi teorisindeki araç ve metotları politik sürece, kamu sektörüne, politikaya ve kamu ekonomisine uygulayan teori hangisidir?
Doğru Cevap: D) Kamu Tercihi Teorisi
Aşağıda verilenlerden hangileri insanların grup oluşturma nedenlerindendir? I. Yaş II. Cinsiyet III. Din IV. İdeoloji
Aşağıdakilerden hangisi Weber’in rasyonel-hukuki otoritenin en saf (ideal) şekli olarak nitelendirdiği bürokrasinin temel özelliklerinden değildir?
Doğru Cevap: A) Bürokratik kurallar geçerli değildir.
Aşağıdakilerden hangisi bürokrasideki yöneticileri değiştirmek suretiyle yapılacak bir idari reformun başarılı olmayacağını savunmaktadır.
Doğru Cevap: E) Mises
Çıkar gruplarının çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğunu ve “toplumsal çıkar”a hizmet ettiklerini savunan teori hangisidir?
Doğru Cevap: D) Klasik Çıkar Grupları Teorisi
Aynı veya benzer düşünceleri ve ideolojileri paylaşan insanların bir araya gelmesi ile oluşturulmuş olan grup gruplar hangisidir?
Doğru Cevap: B) Entellektüel gruplar