Kamu ekonomisinin aşırı genişlemesi ve devletin aşırı büyümesinin ilk olumsuz sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Mali disiplimsizlik
Aşağıdakilerden hangisi maliye politikası araçlarından biridir?
Doğru Cevap: E) Borçlanma Politikası
Akıcılık Homojenite Mobilite Seyyalite Atomisite Yukarıdaki kavramlardan hangileri üretim faktörlerinin ekonominin bütün alanlarına kolayca akışının mümkün olmasını ifade etmektedir?
Doğru Cevap: E) I, III ve IV
I. Savaşın yol açtığı yıkımın telafisi için ülkelerin yeniden inşası faaliyetleri II. Soğuk savaş nedeniyle savunma harcamalarındaki artışlar III. Devlet anlayışında Keynesyen mali politikaların etkinliğinin artması IV. Devletlerin mal ve hizmet taleplerini kısma politikaları Yukarıdakilerden hangileri İkinci Dünya Savaşı sonrasında kamu harcamalarında artışa neden olan faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi kamu kesiminin büyümesinin siyasi nedenleri arasında sayılabilir?
Doğru Cevap: A) Çıkar ve baskı grupları
Aşağıdakilerden hangisi vergi yükünün artmasının ortaya çıkardığı sonuçlardan birisidir?
Doğru Cevap: E) Toplam yatırımların azalması
İkinci dünya savaşı sonrasında devletin daha çok mal ve hizmet üretmesi yönündeki talepler devletin rolünde bazı alanlarda genişlemeye yol açmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu genişleme kapsamı dışındadır?
Doğru Cevap: D) Belediye altyapı hizmetleri
Çok sayıda alıcı ve satıcı bulunan, piyasaya giriş ve çıkış serbestisi sağlanmış, homojen malların bulunduğu ve bütün piyasa ilişkilerinin açıkta cereyan ettiği bir piyasa modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Tam rekabet piyasası
Piyasaya giriş-çıkış izinleri, devlet için stratejik öneme sahip sektörlerde lisanslama uygulamalarına gidilmesi aşağıdaki regülasyon türlerinden hangisine örnektir?
Doğru Cevap: A) Yapısal regülasyonlar
Kamusal regülasyon sürecinde ortaya çıkan bürokratik zorunlulukları ve idari maliyetleri ifade eden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İdari regülasyonlar
Devleti tek üretici birim olmaktan çıkaran oluşum aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Özelleştirme
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı hangi tarihte ve kim tarafından hazırlanmıştır?
Doğru Cevap: E) Avrupa Konseyi - 1985
Tanzi ve Schuknecht’e göre; devletin payının küçük olduğu ülkelerdeki kamu harcamalarından elde edilebilecek potansiyel kazanca ulaşılabilmesi için, kamu harcamalarının GSYİH içindeki oranı (% ) kaç aralığında olmalıdır?
Doğru Cevap: C) 30-40
I. Ekonomik regülasyon II. Sosyal regülasyon III. İdari regülasyon Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kamusal regülasyonlardandır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
I. Yarı kamusal mallar II. Doğal tekel malları III. Ortak havuz malları Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri pür olmayan mallara örnek olarak gösterilebilir?
Regülasyonların ölçek ekonomilerinden, kamu mallarından, aksak rekabetten ve eksik enformasyon gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanan piyasa başarısızlıklarının giderilerek toplumsal refahın maksimize edilmesi amacına dönük olarak uygulanması gerektiğini savunan teori aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kamu çıkarı teorisi
Tarifeler Miktar kısıtlamaları Kambiyo rejimi Açık piyasa işlemleri Yukarıdakilerden hangileri dış ticaret politikasının başlıca araçlarından biridir?
I. Üretimde etkinlikII. Tüketimde etkinlikIII. Üretimde ve tüketimde ortak etkinlikYukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri iktisadi refah fonksiyonunun maksimize edilmesi için gerekli olan şartlar arasında yer almaktadır?
Markalaşma olgusu piyasa ekonomisinin şatlarından hangisinin gerçekleşmesine engel olur?
Doğru Cevap: C) Homojenite
Devletin mal ve hizmetlerin tek üreticisi olma özelliğinden vazgeçilmesi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle yakından ilişkilidir?
Doğru Cevap: A) Özelleştirme