logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Vergi Ceza Hukuku

Soru 1:

I- Pişmanlık ve ıslah, beyan usulü ile vergilendirilen vergiler için söz konusudur. II- Emlak vergisi, pişmanlık ve ıslah kapsamı dışındadır. III- Pişmanlık ve ıslah, kaçakçılık suçu ve vergi ziyaı kabahati için söz konusudur. Pişmanlık ve ıslah müessesesinin kapsamı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 2:

Vergi Usul Kanunu’nun 364-366, 368, mük. 378’inci maddeleri ile kendisine atıfta bulunulan 116’ncı ve benzeri maddelerine göre, vergi kabahatini tespit eden ve bu kabahate karşılık yaptırım uygulayan makam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi muhasebe hilelerinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi cezadan kurtulmak için öne sürülen mucbir sebeplere örnek olarak verilebilir?

Soru 5:

Mükellef açısından hukuka uygunluk sebebi oluşturan duruma ne denir?

Soru 6:

Mükellef (A) 2016 takvim yılına ait gelir vergisi beyannamesinde noksan tahakkuka sebebiyet vermiştir. İşlenen bu vergi ziyaı kabahatinin cezası mükellefe en geç hangi tarihe kadar kesilip tebliğ edilmezse ceza zamanaşımına uğramış olacaktır?

Soru 7:

I- Ceza infazının hükümlüye tebliği, II- Hükümlünün yakalanması, III- Hükümlünün üst sınırı iki yıldan daha fazla olan kasıtlı bir suç işlemesi, Ceza zamanaşımının kesildiği haller ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Suç failinin kusuru olmasa da meydana gelen suç nedeniyle sorumlu tutulmasına ne denir?

Soru 9:

Aşağıda verilen örneklerden hangisi muhasebe hileleri arasında sayılmaz ?

Soru 10:

Bir ülkedeki kurum ve kuralların, devletin güvenliğini, kamu hizmetlerinin iyi işlemesini ve bireyler arasındaki ilişkilerde huzuru, hukuk ve ahlâk kurallarına uygunluğu sağlamasıyla oluşan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"....., ilk derece mahkemeleri tarafından hükümden önce verilen ve başkaca kanun yolu öngörülmemiş mahkeme kararları ile hükümlere karşı yedi gün içerisinde bölge adliye mahkemelerinde gidilen bir kanun yoludur."                   Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere gelebilecek uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Yapılan görüşmeler sonucunda kesilecek veya kesilen ceza konusunda idare ile mükellefin karşılıklı anlaşmasına ne denir?

Soru 13:

Belirli düzeydeki mal varlığının doğal âfete maruz kalması halinde cezaların silinmesine ne ad verilir?

Soru 14:

Aylık katma değer vergisini ödemeyi unutan bir tüccarın en hafif şekilde ceza almasını sağlayan cezalardan kurtulma yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bileşik suçun öğelerinden değildir?

Soru 16:

Belgeye yazılan faaliyet ekonomik ve gerçekte gerçekleşmemesine rağmen yapılmış gibi yazılmasına ne ad verilir?

Soru 17:

Genel olarak meydana gelmesi ve önlenmesi insan iradesine bağlı olmayan hallere ne ad verilir?

Soru 18:

I-Ceza mahkemesinde yapılan yargılama sonunda verilen hükümle belirlenen ceza, cezanın infaz edilmesiyle birlikte sona erer. II-İnfaz, ceza mahkemesi kararının kesinleşmesiyle hükmün yerine getirilmesidir. III-Adli para cezalarının infazında, ilam Cumhuriyet Savcılığına verildikten sonra, otuz gün içerisinde ödenmesi için ödeme emri gönderilir. İnfaz ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

I. Kaçakçılık suçunun taksirle işlenen hali, daha hafif cezalandırılır. II. Kaçakçılık suçunun yalnızca bilinçli taksirle işlenmesi hali cezalandırılır. III. Kaçakçılık suçu kasten işlenebilir. Kaçakçılık suçunun manevi unsuruna ilişkin yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 20:

Ölüm tehlikesi içerisinde kaybolan kişinin bir yıl içinde, son haber tarihinden itibaren beş yıl içerisinde haber alınamayan kişinin ilâna rağmen ortaya çıkmaması durumunda mahkemenin vermiş olduğu  kararı ne ad verilir?