logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Özel Vergi Hukuku 1

Soru 1:

Vergi kanunları, ticari kazancın pozitif ayağını oluşturan öz sermaye artırıcı unsurlara (gelirlere) yönelik olarak herhangi bir özel belirleme yapmamış ve herhangi bir sınırlama getirmemiştir. Vergi kanunları, öz sermayeyi yani kurum kazancını azaltıcı nitelikteki her unsurun matrahtan indirimine izin vermektedir. Vergi kanunlarında vergilendirilmeyecek gelirlere (istisna ve muafiyetlere), elde edildiği varsayılan ka^r paylarına (örtülü sermaye, örtülü kazanç ve kontrol edilen yabancı kurum kazancı gibi vergi güvenlik önlemlerine), geçmiş yıl zararlarının mahsubuna, diğer indirimlerin düşülmesine ve vergisel değerleme (fiyatlandırma) kurallarına ilişkin olarak yer alan hükümler, tekdüzen muhasebe sisteminde karşılığı olmayan uygulamalardır. Ticari kazanç gibi hesaplanan safi kurum kazancının tespitinde uyulacak esaslar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi GVK'ya göre indirilemeyecek değerlerdendir?

Soru 3:

X Ltd Şti.’nin genel kurulunda 10/10/2019 tarihinde tasfiye kararı alınmış ve bu karar 01/11/2019 tarihinde tescil ettirilmiştir. X Ltd. Şti.’nin tasfiye dönemi hangi tarihte başlamaktadır?

Soru 4:

I. Limitet, anonim ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile kooperatif şirketleri kazançlarını mutlak surette bilanço esasına göre saptamak zorundadırlar. II. Bir işletmenin öz sermayesi, esas itibarıyla, hesap dönemi sonunda (genel olarak 31 Aralık’ta) çıkarılan envantere istinaden hazırlanacak olan bilanço ile tayin ve tespit edilir. III. Öz sermaye, işletme sahip ve ortaklarının işletmede sahip oldukları toplam mal varlığından yani bilançonun aktif toplamı ile borçlar toplamı arasındaki farktan ibarettir. Kurumlar vergisi bağlamında yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Geçici vergi oranıdır?

Soru 6:

Kurumlar Vergisi Beyannamesi (Yıllık Beyanname) Münferit Beyanname Muhtasar Beyanname Özel Beyanname Gelir Vergisi Beyannamesi Kurumlar Vergisinde mükellefler yukarıdaki beyannamelerden hangilerini vermektedirler?

Soru 7:

Yapmak/üretmek–satmak ya da hammadde veya malların işlenerek yeni bir mal haline getirilmesiyle ilgili faaliyetler ne olarak adlandırılır, belirtiniz?

Soru 8:

Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan; sermayesi belli olup bu sermayenin en az sermaye paylarının toplamından oluştuğu şirkete ne ad verilir?

Soru 9:

I. Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya alan hizmet erbabı II. GVK’nin 16. maddesinde yer alan ücret istisnasından faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur ve hizmetlileri III. Maliye Bakanlığınca yıllık beyanname ile bildirilmesinde zorunluluk görülen ödemeler Yukarıda belirtilen hizmet erbabının hangisi/hangilerinin ücretleri hakkında vergi tevkif usulü uygulanmaz?

Soru 10:

I-Bilanço esasına tabi ticaret erbabı, II-İşletme hesabı esasına tabi ticaret erbabı, III-Serbest meslek erbabı, Geçici vergiye tabi olanlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

I. Ticari kazançlar II. Gayri menkul sermaye iratları III. Menkul sermeye iratları Kurumlar vergisinde yukarıdaki gelir unsurlarından hangileri dikkate alınır?

Soru 12:

Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse VUK’a göre belirlenen vergi değerinin % (.......) Yukarıda boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

I- Mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri “safi kurum kazancı” üzerinden hesaplanır. II- Kurumlar vergisi matrahını oluşturan safi kurum kazancı, esas itibarıyla, başlangıcı 1 Ocak ve bitimi de 31 Aralık olan 12 aylık bir hesap döneminde elde edilen kazanç ve iratların toplamından ibarettir. III- Kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde iki usul mevcuttur. Bunlar gerçek usul ve götürü usuldür. Kurumlar vergisi matrahı  ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Kurumlar Vergisi Kanununda “diğer indirimler” başlığı altında düzenlenen indirimler beyannamede kaçıncı sırada yer alır?

Soru 15:

I- Limited şirket, II-Anonim Şirket, III-Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, Kazançlarını mutlak surette bilanço esasına göre saptayan kurumlar vergisi mükellefleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Kurumlar vergisinde aşağıdakilerden hangisi geçici vergiye tabi değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunu’nda (GVK) sayılan gelir unsurları ile aynı olan Kurumlar Vergisi gelir unsurları arasında değildir ?

Soru 18:

Hesap dönemi takvim yılı olan X Anonim Şirketi 12-12-2014 tarihinde tasfiye kararı vermiş ve genel kurul kararı 09-04-2015 tarihinde tescil ve ilan edilmiş 10-02-2018 tarihinde düzenlenen son bilanço şirket genel kurulunca kabul edilerek tamamlanan tasfiye kararı tescil edilmiştir. Bu şirketin birinci tasfiye dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Dar ve tam mükellefiyet ayrımı yapılırken aşağıdakilerden hangisine odaklanılmaktadır?

Soru 20:

Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirketlere ne ad verilmektedir?