logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Özel Vergi Hukuku 1

Soru 1:

Tarım ve hayvancılığı, bilimi fenni ve güzel sanatları öğretmek, yaymak, geliştirmek ve teşvik amacıyla işletilen kuruluşlar (okullar, okul atölyeleri, konservatuarlar, kütüphaneler, tiyatrolar, müzeler, kitap/gazete yayınevleri ve benzerleri) dolayımıyla kurumlar vergisi muafiyetinden aşağıdakilerden hangisi yararlanabilir?

Soru 2:

I- Kurum kazancından (gayri safi gelirden) istisna kazançlar düşülür. II-Geçmiş yıl zararları ve diğer indirimler düşülür. III-Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) ilave edilir. Gerçek usulde kurumlar vergisi matrahı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

10 Haziran 2019'da tasfiyeye giren bir kurumun 2. geçici vergi dönemi ne zamandır?

Soru 4:

Yıllık beyannamede beyanı gereken gelirler belirtildikten sonra varsa yapılan zarar mahsubu konusu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, kurumlar vergisi mükellefiyeti için "bağlılık, işletme özelliği, devamlılık, sermaye şirketi ya da kooperatif olmama" gibi koşullara tabi kılınmıştır?

Soru 6:

Hesap dönemi takvim yılı olan kurumların, beyannamelerini hangi tarihler arasında vermeleri gerekir?

Soru 7:

Vergilendirme dönemi normal bir takvim yılı olan bir kurum 15 Ekim 2019'da faaliyete başlarsa 1. geçici vergi dönemi ne zaman olur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yıllık beyannamede indirilemeyecek giderlerden değildir?

Soru 9:

I. Kurumlar vergisinde ayrı ayrı kazanç ve irat unsurları değil, bir bütün olarak kurum kazancı söz konusudur. II.  Gelir vergisinde gelir ne anlama geliyorsa, kurumlar vergisinde de gelir aynı anlama gelir. III. Kurumlar vergisinde gelir, “ yıllık”, “gerçek”, “safi”, “genel” ve “elde edilmiş” olmalıdır. Kurumlar vergisi ile ilgili yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 10:

Komandit şirketlerde şirket kurucuları kaç kişiden az olamaz?

Soru 11:

Dar mükellefiyet Yarım mükellefiyet Tam mükellefiyet Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kurumlar vergisindeki mükellefiyet şekillerindendir?

Soru 12:

Gelir vergisi matrahının tespitinde, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden yapılacak diğer indirimlerden biri değildir?

Soru 13:

I- Kurumun mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması gerekmektedir. İmalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler de her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir. II- Kurumun, mal veya hizmet alım ya da satımını ilişkili kişilerle yapmış olması gerekmektedir. III- İlişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak fiyat veya bedel tespiti yapılmış olması gerekmektedir. Kurumlarca gerçekleştirilen bir alım satım işleminin örtülü kazanç dağıtımı sayılabilmesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

... göre ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde (genel itibarıyla 1 Ocak ila 31 Aralık tarihleri arasında) elde edilen hasılat ile yapılan giderler arasındaki farktır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 15:

Limitet şirketlerde ortak sayısı en fazla kaç olabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi değer artış kazancı olarak değerlendirilemez?

Soru 17:

Özel beyanname, yabancı kurumun kendisi veya Türkiye’de dar mükellef kurum adına hareket eden kişi tarafından, bu kazançların elde edilme tarihinden itibaren kaç gün içinde vergi dairelerine verilmek ve ödenmek zorundadır?

Soru 18:

Vergiye tabi kurumların kuruluş kanunlarında, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde, tüzüklerinde, ana statülerinde veya esas/ana sözleşmelerinde gösterilen merkeze ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kurumlar vergisi mükellefi değildir?

Soru 20:

Hayat sigortaları harcamaları beyan edilen gelirin % kaçını aşmamak şartıyla indirilebilir?