logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Vergi Usul Hukuku

Soru 1:

Vadesi 30.07.2017 tarihinde dolan vergi borcu hangi tarihte zamanaşımına uğrar?

Soru 2:

Gelir vergisi mükellefi olan bir kişinin 2017 yılında elde ettiği kazanca ilişkin ortaya çıkan vergi borcu hangi tarihte zamanaşımına uğrar?

Soru 3:

Vergi matrahının belli fiziki ölçülere dayanılarak saptanmasına ne ad verilir?

Soru 4:

Verginin yükümlünün beyanı üzerine değil de, idarenin re’sen, ikmalen veya idarece tarh işlemlerinden birini gerçekleştirmesi ile tarh edildiği hallerde, bu kez tarh işlemi bir ihbarname ile yükümlüye tebliğ edilir. Bu ihbarnameyi alan (tebellüğ eden) yükümlünün, idarenin tarh işlemine karşı dava açmak için kaç günlük bir süresi vardır?

Soru 5:

Vergi borcunun hesaplanmasına esas teşkil eden miktar ve değer ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi / hangileri şekli vergi hukuku kapsamına giren vergi hukuku alt dallarındandır? I. Vergi usul hukuku II. Vergi ceza hukuku III. Vergi yargılama hukuku IV. Vergi icra hukuku

Soru 7:

Kurumlar vergisi oranı % kaçtır?

Soru 8:

Verginin üzerinden hesaplanan miktar veya değere ne ad verilir?

Soru 9:

Vergi idaresinin sahip olduğu vergi yasalarını vergilendirme işlemleri yapmak suretiyle uygulama yetkisinin kullanılış biçim ve usullerini düzenleyen hukuka ne ad verilir?

Soru 10:

Emlak vergisinin bildirilmemesi halinde vergi nasıl tarh edilir?

Soru 11:

Vergi matrahı kural olarak mükellef tarafından saptanıp vergi dairesine bildirilmekte ve vergi dairesi tarh işlemini mükelleflerin beyanına dayalı olarak gerçekleştirmesine ne ad verilir?

Soru 12:

I. Vergilendirme sürecini oluşturan çeşitli aşama ve işlemler II. Vergi denetimi kapsamındaki ön işlemler III. Yükümlülerin vergi ödevlerinin yerine getirilme biçim ve yöntemleri IV. Vergi uyuşmazlıklarının yargı yoluna başvurulmaksızın taraflar arasında barışçı yollardan çözümü V. Vergi hukukunda süreler Yukarıda verilen konular; alan olarak hangi vergi hukukunun dalını kapsamaktadır?

Soru 13:

I. Vergi usul hukukunda şekilci bir yapı ve katı bir yasaya bağlılık söz konusu olduğundan dürüstlük kuralı uygulanmaz. II. Vergi usul hukukunda adalete ve hakkaniyete uygunluk aranır. III. Vergi usul hukukunda ölçülülük temel ilkelerdendir. Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Vergilendirme sürecinde belirli hale gelmiş vergi borcunun ödenmesi gereken aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Vergilendirme sürecini oluşturan çeşitli aşama ve işlemler, vergi denetimi kapsamındaki ön işlemler, yükümlülerin vergi ödevlerinin yerine getirilme biçim ve yöntemleri ile vergi uyuşmazlıklarının yargı yoluna başvurulmaksızın taraflar arasında barışçı yollardan çözümü gibi vergi usul hukukuna dair temel bazı konuları ayrıntılı biçimde düzenlendiği, 213 sayılı kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitine imkan bulunmayan hallerde verginin tarh olunmasına ne ad verilir?

Soru 17:

“Vergi­ borcu konusunda hak ve ödevleri­n doğumunu, sona ermesi­ni­ ve bunların ­içeriği­ne i­lişk­in hukukî ilkeleri inceleyen vergi­ hukuku dalı” tanımı hangi hukukun tanımıdır?

Soru 18:

Aşağıdaki tarh türlerinden hangisinde tahakkuk fişi düzenlenir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi kamu hukuku alt dallarından biri değildir ?

Soru 20:

Tarh işlemi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?