logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Vergi Usul Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi vergi borcunu sona erdiren nedenlerden değildir?

Soru 2:

Tahakkuk etmiş olan bir vergi borcuna karşı yargısal yollara başvurulmuş; fakat ilk derece mahkemesi davayı reddetmiştir. Bunun üzerinde borçlu, kanun yollarına başvurmuştur. Kullanılabilir durumda olan kanun yollar istinaf ve temyizdir. Verilen bilgilere göre aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Yerleşim adresine tebliğe çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunamaması halinde tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeplerle tebliğ edilemezse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Bu durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek tebliğ evrakı, gönderildiği idareye iade edilir. Tebliğ evrakının muhatabı tarafından alınmaması halinde kaçıncı günde tebliğ yapılmış sayılır?

Soru 4:

Yapılacak olan tarhiyata ilişkin matrah veya matrah farkının defter, kayıt ve belgeler veya kanuni ölçülere dayalı olarak saptanması işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Tarh işleminin hukuki niteliği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6:

Vergi usul hukuku kurallarının emrediciliği ne anlama gelmektedir?

Soru 7:

2018 yılı Ocak ayında vermesi gereken Muhtasar Beyannameyi vermeyen mükellefin borcu ne zaman zamanaşımına uğrar?

Soru 8:

Tahakkuk zamanaşımına ilişkin hükümler aşağıdaki kanunların hangisinde düzenlenmiştir?

Soru 9:

Kanunda açıkça yazılı olmayan hallerde tebliği yapacak olan idarenin belirlendiği ve ilgiliye tebliğ ettiği süre kaç günden az olamaz?

Soru 10:

I. Beyana dayalı vergilerde tarh işlemi iel tahakkuk aşaması bir arada gerçekleşir. II. Re'sen, ikmalen ve idarece tarh işlemlerinin birinin gerçekleşmesi halinde tarh işlemi bir ihbarname ile yükümlüye tebliğ edilir. III. Hiçbir vergide tahakkuk kendiliğinden gerçekleşmez. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bir kanunla konulan vergi veya cezanın, vergiyi veya cezayı doğuran olayın meydana gelmesinden sonra yürürlüğe giren başka bir kanunla kaldırılmasıdır?

Soru 12:

Vergi yükümlüsünün adına salınan vergiden haberdar olabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin kendisine tebliğ edilmesi gerekmektedir.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi tebliğin ilan yoluyla yapılacağı hallerden değildir?

Soru 14:

Vergi mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?

Soru 15:

Her ne şekilde olursa olsun bir vergi tarh edildikten sonra bu vergiye müteallik olarak meydana çıkan ve defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak miktarı tespit olunan bir matrah veya matrah farkı üzerinden alınacak verginin tarh edilmesine ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi vergi dairesi tarafından düzenlenen ihbarnamede yer alması gereken bilgilerden değildir?

Soru 17:

Vergi borcu hangi aşamayla ödenecek hale gelir?

Soru 18:

Vergi hatalarının düzeltilmesini istemede zamanaşımı kaç yıldır?

Soru 19:

Motorlu taşıtlar vergisi kaç taksitte ödenir?

Soru 20:

Hangi tarhiyat türlerinde vergilendirme sürecinin tarh ve tahakkuk aşamaları aynı anda tamamlanır?