logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İdare Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kamu tüzel kişiliğini haizdir?

Soru 2:

I. Kanunla kurulma II. Görev ve yetkilerin kanunla belirlenmesi III. Yetki genişliği ilkesine dayanması IV. Kanuna uygun davranma Yukarıdaki maddelerden hangileri “idarenin kanuniliği” ilkesinin boyutlarındandır.

Soru 3:

Türkiye’de, Anayasada yapılan 2017 yılındaki değişiklikle parlamenter hükümet sistemi terk edilmiştir, hangi hükümet sistemine geçilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi idari işlev dışında olan faaliyetler arasında değildir?

Soru 5:

Anglo-Sakson ülkelerinde ve İngiliz hukukunun etkisinde olan ülkelerde uygulanan ve idareye de özel hukuk hükümlerinin uygulandığı ayrı bir idari yargı düzeninin olmadığı sisteme ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kamu hizmetinin özel hukuk kişilerine gördürülme usullerinden biri değildir?

Soru 7:

Hangisi adli kolluk özelliklerinden değildir?

Soru 8:

İdari sözleşmelerde, idarenin, sözleşmecinin uymakla yükümlü olduğu tek taraflı değişiklik yapma yetkisine sahip olması, kamu hizmeti ilkelerinin hangisinin sonucudur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yetki devrinin özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Kaymakama ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Genel idari kolluk ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?

Soru 12:

İdare hukukunda önceden kurallarla belirlenmiş genel hukuki durumlar bulunmaktadır. Bu durum, idare hukukunun aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle açıklanır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa'da düzenlenmiş idarelerden biri değildir?

Soru 14:

İdare lehine kanunla bir “tekel” oluşturulmayan veya faaliyetin yürütülmesi için özel hukuk kişisine “imtiyaz” verilmemiş olan kamu hizmetlerinin, idarenin tek taraflı iradesi ile idare yanında özel hukuk kişilerinin de yürütmesine müsaade etmesi usulü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bakanların idari görev ve yetkileri arasında yer alır? I. Devlet tüzel kişiliğini temsil yetkisi II. Hiyerarşi yetkisi III. Harcama yetkisi IV. İdari vesayet yetkisi

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi en yüksek devlet memurudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi merkezden yönetimin özellikleri arasında bulunmamaktadır?

Soru 18:

Kamu tüzel kişi ile özel hukuk kişisi arasında yapılan bir idari sözleşme çerçevesinde, “idarece kurulmuş bir kamu hizmetinin, götürü ya da orantılı bir bedel karşılığında yürütülmesi” usulü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bir faaliyetin yapılmadan önce kolluk makamlarına bildirilmesi, izin usulüdür. Kişilerin faaliyette bulunurken herhangi bir izin veya bildirim kuralına bağlı olmaksızın yahut bir yasaklama ile karşılaşmaksızın hareket edebilmesi, serbestlik usulüdür. Bildirim usulünde, faaliyet gerçekleştirilmeden önce kolluk makamından izin alınır. Kolluk usulleri ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur ?