logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sermaye Piyasası Hukuku

Soru 1:

Aşağıdaki kurumlardan hangisi gayrimenkul sertifikası çıkarabilme yetkisine sahiptir ?

Soru 2:

Bakanlık izni Halka arz edilecek pay senetlerinin SPK kaydına alınması İmtiyazlı pay sahipleri özel kurulu kararı Tescil ve ilan SPK onayı Yukarıdakilerden hangileri münhasıran esas sermaye sisteminde sermayenin artırılması aşamalarındandır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri halka açık anonim ortaklığın tasfiye sürecine girmesinin mutlak etkileri arasında değildir?

Soru 4:

Bilgi alma veya inceleme isteği reddedilen pay sahibi, ....... içerisinde ortaklık merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesine başvurabilir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 5:

I- Şirket portföyünde, II- Aracı kuruluşun yöneticisi, ortakları ve diğer müşterilerinin hesaplarında, III- Ödünç ve kredi işlemlerinde Aracı kuruluşun, kendi menfaati doğrultusunda müşteriye ait nakit para ve menkul kıy­metleri kullanabilmesi olasılığı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Sermaye Piyasası Kurulu idari yaptırım olarak tedrici tasfiye kararı ve işlemlerinde hangi kanunu uygulayacaktır?

Soru 7:

I- İstanbul Altın Borsası tüzel kişilikleri Borsa İstanbul Ano­nim Şirketinin esas sözleşmesinin tescili ile İMKB son bulmuştur. II- Özel hukuk tüzel kişiliğine haizdir. III- Borsa İstanbul A.Ş. ka­nun ve ikincil düzenlemeler çerçevesinde kendisine yetki verildiği her alanda ve konuda kendisiyle ilgili faaliyet konusuyla ilgili karar alabilmekte, işlem tesis edebilmekte ve iç düzenlemeler yapabilmektedir. Borsa İstanbul Ano­nim Şirketi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kurucular açısından aranan şartlardan biri değildir?

Soru 9:

Şarta Bağlı Sermaye Artırım Yönteminde Sermayenin Artırılması ve Sermayenin Azaltılması hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yatırım ortaklıklarına kuruluş izni verilmesinin şartlarından biri değildir?

Soru 11:

Esas sözleşme değişiklikleri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

İhraççılar, yatırımcılara göre gerek kendileri hakkında gerekse ihraç ettikleri menkul kıymetler üzerinde daha fazla bilgi sahibi olacaklarından; bu konumlarını kötüye kullanmaları olası olduğu yatırımcı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kar payı hakkı ve yeni pay alma hakkı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

I- Defter ve kayıtların; zamanında ve doğru bir şekilde tutulması, II-Müşteriler adına tutulan varlıkların ve yapılan işlemlerin açık bir şekilde kayıt altına alınması, III-Müşteri varlıklarının kullanılış biçimiyle ilgili iç kontrol mekanizmalarının işleyişi hakkında düzenleyici konumundaki kamu otoritelerine bilgi verilmesi, İç kontrolün sağlanmasına yönelik tedbirler ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

I- Hileli davranışlar, II-Varlıklarının ve fonlarının kötüye kullanımı, III-Çıkar çatışmaları, IV-Piyasanın etkin ol­maması Müşteri sıfatıyla yatırımcıların sorunları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aracı kuruluşların ödeme güçlüğüne düşmeleri veya iflas etmeleri hâlinde yatırımcı varlıklarının iadesi hususunda getirilen tedbirlerin yetersiz kalması ve sermaye piyasalarına duyulan güvenin kaybedilmesi, yatırımcı varlıklarını korumak için kurulan fonun adı nedir?

Soru 17:

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği hangi yılda kurulmuştur?

Soru 18:

Halka arzolunmuş sayılıp, halka açık anonim ortaklık hükümlerine tabi olabilmek için bir anonim şirketin ortak sayısı aşağıdakilerden hangisini aşmalıdır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasalarında yatırımcıyı korumaya yönelik hukuki düzenlemeler arasında yer almaktadır?

Soru 20:

Kanunlar takdirine dayalı olarak kurucularda aşağıdaki sıfatların hangisi veya hangileri bulunmasını açık şekilde belirtmektedir? I) Gerekli mali güç II) Dürüstlük III) İtibar