logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gümrük Mevzuatı

Soru 1:

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yaşadıktan sonra yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden kişilerin, motorlu ve motorsuz özel nakil vasıtalarının gümrük vergisinden muaf tutulması için en az ne kadar süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet etmeleri gerekmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi gümrük mevzuatında belirlenen hükümlere aykırı hareket edilmesi fiilidir?

Soru 3:

Eş değer eşya olarak kullanılan tarım ürünlerinin ithal eşyası ile ticari kalite, teknik özellik ve niteliği itibariyle aynı olduğuna yönelik tespit, münhasıran kaçlı bazda gümrük tarife istatistik pozisyonuna göre yapılır?

Soru 4:

Türkiye'de kaç tane kara sınır kapısı vardır?

Soru 5:

Hariçte işleme izin belgesi sahibi firmanın talebi üzerine, kullanılmayan belge hangi Bakanlık tarafından iptal edilir?

Soru 6:

I) Cumhurbaşkanının zat ve ikametgahı için gelen eşya II) İçinde gizli evrak bulunan mühürlü kurye çantaları III) Yabancı devlet başkanlarının getirdikleri eşya ve taşıtları IV) Türkiye’ye gelen yabancıların getirdikleri V) Milli Savunma Bakanlığına gizliliği bildirilmiş eşya Yukarıda yazılanlardan hangisi muayeneye tabi tutulanların arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dahilde işleme rejiminin amaçlarından biri değildir?

Soru 8:

Hariçte işleme izni süresine ek süre talep edildiği takdirde ne kadar süre verilir?

Soru 9:

İthalat Rejimi Kararının ilgili listesinde yer alan ve bünyesinde temel tarım ürünlerini (hububat, şeker ve süt) bulunduran ürünleri, hangi Dahilde İşleme Rejim Kararı kavramına dahildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Dış Ticaret Mevzuatı kapsamında ithalat mevzuatına ilişkin düzenlemelerden biridir?

Soru 11:

Serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde hava yoluyla transiti özet beyanla yapılır. Aşağıdaki bilgilerden hangisinin bu özet beyanda bulunması zorunlu değildir?

Soru 12:

Dahilde İşleme İzin Belgesi sahibi firmalar Dahilde işleme izin belgesi ihracat taahhüdünü kapatmak için en geç belge süresi sonundan itibaren üç ay içerisinde, elektronik ortamda ve gerekli bilgi ve belgelerle birlikte Ekonomi Bakanlığınca (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen ilgili ..................., müracaat etmeleri zorunludur. Boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi uygundur?

Soru 13:

Gümrük Kanunu’nda vergi kaybına neden olan cezaların ortaya çıkışı üç şekilde belirlenmiştir. Aşağıdakilerden hangileri bu cezalar arasında yer alır? I. Gümrük beyan farklarından doğan cezalar II. Özet beyan farklarından doğan cezalar III. Hariçte işleme ihlalinden kaynaklanan cezalar IV. Gümrük kontrolü altında işleme ihlalinden kaynaklanan cezalar V. Sabit ithalat rejimlerine ilişkin hükümlerin ihlalinden kaynaklanan cezalar

Soru 14:

Yalnızca kıymeti belirlenecek eşya ile aynı ülkede üretilen eşya nasıl adlandırılır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, hariçte işleme rejimi kapsamında maden cevheri ve konsantrelerinin izabe edilmesi ve işlenmesi hususunda müracaat edilmesi gereken kurumdur?

Soru 16:

Transit rejimine tabi tutulan eşyanın, rejimin sonlandırılması için sunulması gereken gümrük idaresini aşağıdakilerden hangisi ifade eder?

Soru 17:

I.     Döviz alım belgesi aslı (İhracatın özel fatura ile yapılması hâlinde) II.    Telafi edici vergi makbuzu (Gerekli olması hâlinde) III.     A.TR dolaşım belgesi (Gerekli olması hâlinde) IV.   Menşe ispat belgeleri (Gerekli olması hâlinde) V.  Tedarikçi beyanı (Gerekli olması hâlinde) VI. Ön statü belgesi (İhracatın serbest bölgeye yapılması hâlinde) Yukarıdakilerden hangileri Dahilde İşleme İzin Belgesinin kapatılabilmesi için müracaatta aranan belgelerdendir?

Soru 18:

Gümrük kontrolü altında işleme rejiminin avantajları aşağıdakilerden hangileridir? I. İstihdamı arttırma amaçlıdır. II. Serbest dolaşıma girişi öngörür. III. Sınırsız sayıda uygulaması vardır.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi transit rejiminde Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında en fazla kaç gün transit süresi tanınır?

Soru 20:

Hangisi/leri dahilde işleme rejiminin sağladığı avantajlardandır? I- Eş değer eşya kullanımına olanak verilmesi II-  İthal ürün sayısının artması III-  Ödenmiş vergilerin geri alınması