logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimleri 2

Soru 1:

Tutumların oluşması ve değişmesi konusunda çeşitli kuramlar geliştirilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi Denge Kuramı ile ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 2:

Tutumlarla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Bir öğretmen öğrencilerinin ödevlerini bazen her hafta bazen de üç haftada bir kontrol etmektedir. Öğretmen aşağıdaki pekiştirme türlerinden hangisini kullanmaktadır?

Soru 4:

Evrimci görüşe göre pek çok hayvan belirli durumlarda belirli biçimde tepki vermek üzere sinir sistemleri önceden programlanmış eğilimlerle doğarlar. İçgüdü olarak adlandırılan bu eğilimler türe özgüdür ve genetik olarak bir kuşaktan diğerine aktarılır. Aşağıdakilerden hangisi içgüdü kuramını yukarıdaki ifadeye göre uygun olarak ayırt eden bir örnek değildir?

Soru 5:

Fareler üzerinde çalışan Selye, onların açlık, soğuk gibi stres verici durumlar karşısındaki tepkilerini incelemiş ve stresli durumlarla karşılaşan organizmanın üç aşamadan geçtiğini belirlemiştir. Bu aşamalar sırasıyla nedir?

Soru 6:

Genellikle olumsuzlukla ilişkilendirilen, motivasyon kaynakları karmaşık olan, insanların hem işbirliği hem de rekabete yönelik çıkarlarının olduğu zaman zaman yapıcı ve yıkıcı olabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

“Dış uyaranlar tarafından harekete geçirilen, doğuştan gelen öğrenilmemiş tepkilerdir ve refleks türü bir davranıştır.” Aşağıdakilerden hangisi, yukarıdaki cümleyi açıklamaktadır?

Soru 8:

Lazarus ve Folkman’ın strese ilişkin tanımlamasını diğer tanımlardan ayıran nedir?

Soru 9:

İşbirliği ve girişkenliğin karşılıklı olarak kabul edildiği çatışmayla başa çıkma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Öğretmen "Su 100 derecede kaynar" bilgisini öğrencilerine verdiğinde öğrencilerinin duyu sinirleri bilgiyi beyne iletir. İletilen bilgi beyinde yarım saniye ile dört saniye arasında kalarak duyusal kayıt adı verilen bir işleme girer ve hemen silinir. Bilgiyi işleme kuramına göre öğretmen verdiği bilginin silinmemesi ve öğrencilerin bilgiyi duyusal bellekten kısa süreli belleğe aktarabilmesi için bilgiyi nasıl sunmalıdır?

Soru 11:

Bilişsel öğrenme yaklaşımında kilit süreç olarak ne savunulmaktadır?

Soru 12:

"Personae" sözcüğünden gelen ve kişinin başkaları tarafından değerlendirilebilmesini sağlayan özellik hangisidir?

Soru 13:

İnsanların dış dünyayı içsel olarak nasıl anlamlandırdığı ve bu anlamlandırmanın davranışlarını nasıl biçimlendirdiğini ortaya koymayı amaçlayan bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Tutumları geliştirmek için  formüle edilen model aşagıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi tutum kavramı ile ilgili olarak yanlıştır?

Soru 16:

Bir kişinin kişisel özellikleri ya da davranışları nedeniyle değil sadece içinde bulunduğu gruba aidiyeti nedeniyle maruz kaldığı haksız ve adil olmayan bir davranış nasıl tanımlanır?

Soru 17:

"Çock", "Kavrm" kelimelerini gördüğümde "çocuk" ve "kavram" olarak okuyabilmemi sağlayan gruplama ilkesi hangisidir?

Soru 18:

“Yalnızlık duyan bir kimsenin bazı gruplara üye olarak arkadaş edinmeye çalışması ................ ilkesinin psikolojiye yansımış halidir” ifadesinde ........ aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Kişinin davranışa yönelik tutumu II. Öznel değerler III. Bilinç dışı tutumlar IV. Fark edilen davranışsal kontrol Yukarıdakilerden hangisi/hangileri planlanmış davranış kuramının ögelerindendir?

Soru 20:

Doğrudan tutum ölçümünde 1. Thurstone, 2. Likert, 3. Guttman 4. Duygusal Anlam ölçeklerinden hangileri kullanılmaktadır?