logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimleri 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kişinin tutumlarına aykırı bir davranış sergilemesi gereken durumlarda bu durumun bu kişide yaratacağı gerginliği ortadan kaldırmak için alınabilecek önlemlerden birisi değildir?

Soru 2:

Kavram oluşturma sürecine giriş nasıl olmaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi algısal değişmezlik grupları arasındadır?

Soru 4:

Tüm davranışların koşullanmalar yoluyla elde edildiğini öne süren kuramsal yaklaşım hangisidir?

Soru 5:

Freud kişiliği kaç kısıma ayırmıştır?

Soru 6:

Birkaç tutum cümlesinin bir tek tutumuölçüp ölçmediğini saptamak amaçlı kullanılan tutum ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İnsanların hayatlarındaki düzen bozulduğunda, tutum ve davranışların bu düzeni yeniden sağlamak için değiştirildiğini açıklayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bugünkülere benzer ilk bireysel zekâ ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Pavlov deneyinde köpeklere et tozu verildiğinde mide ve tükürük bezlerine kesi yapılarak konulmuş tüplere akan sindirim salgılarını ölçmüş, ancak bir gün köpeklerin sadece önlerine et tozu konulduğunda değil, eti getiren görevlinin ayak seslerini duyduklarında da tükürük salgısı verdiklerini fark etmiştir. Bu durumda klasik koşullanmaya göre ayak sesi nasıl açıklanabilir?

Soru 10:

Aşağıda ön yargı kavramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Bireylerin davranışlarının çeşitli kişilik özelliklerinden değil, kişiliğin bir bütününün eseri olduğunu savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Tolman’a göre farenin labirentte yolunu bulması basit zincirleme uyaran-tepki bağlantıları kurmakla değil, bilişsel süreçler yoluyla gerçekleşir. Fare, labirentin alan haritasını geliştirir, davranışı ile amacı arasında bir bağ kurar, uyarıcıların anlamını kavrar, beklentiler doğrultusunda hipotezler geliştirir. Bu işaret uyarıcıları sayesinde fare, labirentin “bilişsel harita”sını zihninde oluşturur. Tolman’a göre en basit öğrenme bile karmaşık değişkenlerin bir araya gelmesinin sonucudur. Yukarıda belirtilenler aşağıdakilerin hangisine örnektir?

Soru 13:

Kişilik kuramlarından hangisi kişilikteki davranış-çevre-davranış etkileşimine dikkat çeker?

Soru 14:

Pekiştirme tarifeleri kaç şekilde incelenir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Canon'un görüşlerini en doğru biçimde yansıtmaktadır?

Soru 16:

Tutum objesi ile onun değerlendirilmesi arasındaki bağlantının gücü, bu objeye yönelik olarak bellekten çağırılacak olan tutumu ve davranışı belirlemede etkin bir rol oynamaktadır. Tutumlarımızla davranışlarımız arasındaki bu ilişki aşağıdaki faktörlerden hangisi belirler?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi içgörüsel öğrenmenin aşamalarından değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kalıpyargı hakkında doğru bir bilgidir?

Soru 19:

Üniversite öğrencisi olan Mahmut otobüsle memleketine giderken yolun kenarındaki ağaçları ve evleri izlemektedir. Mahmut bir süre sonra kendisinin sabit durduğu evlerin ve ağaçların hareket ettiği algısına kapılmıştır. Otobüs mola verdiğinde yine otobüsün içerisinde bekleyen Mahmut yanlarından geçen arabalara bakmış ve yine kendisinin sabit olduğu diğer arabaların hareket ettiğini algılamıştır. Mahmut'un yol boyunca algıladıkları ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir?

Soru 20:

Kapasitesi sınırsız olan, bilgilerin duyu organlarıyla ilk olarak alındığı, bilginin kalış süresinin sınırlı olduğu bellek türüdür. Tanım aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanmaktadır?