logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Lojistik Maliyetleri ve Raporlama 1

Soru 1:

1994 yılından itibaren ise ülkemizde banka ve sigorta şirketleri ile bazı finansal nitelikli işletmeler hariç tüm işletmeler tarafından kullanılan  hesap planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Lojistik maliyetler düşürülerek, toplam maliyet düşürmenin, istenilen müşteri hizmetleri sırasında gerçekleştirilmesine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, talebe bağlı olarak yapılan yatırımlardır?

Soru 4:

Standart maliyet yöntemi ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi muhasebe bilgi sisteminin ihtiyaca uygun veri ve bilgi üretebilmesi için yerine getirilmesi gereken fonksiyonlardan değildir ?

Soru 6:

Tedarik, taşıma, dağıtım, sipariş, iletişim, paketleme, stok ve ambalaj maliyetleri aşağıdakilerden hangisi kapsamındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci gider dağıtım tablosunda gider yerlerindeki giderlerin esas üretim gider yerlerine dağıtılmasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?

Soru 8:

Lojistikte faaliyet tabanlı maliyetleme modelini oluşturmada en önemli faktör nedir?

Soru 9:

Belli bir üretim gücünün elde edilmesi için yapılan her türlü harcama olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

'I.Maliyet bilgi sistemi, finansal muhasebeden aldığı maliyetlere ilişkin verileri kullanır ve yardımcı üretim gider yerleri, yardımcı hizmet gider yerleri ile üretim yerleri yönetimi gider yerlerinde biriken maliyetler, dağıtım anahtarları yardımıyla dağıtılarak esas üretim gider yerlerinde toplanır. II.Esas üretim gider yerlerinde toplanan maliyetler, üretimle ilgili maliyetler olup, maliyet taşıyıcıları aracılığı ile mamul birim maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınır. III. Maliyet bilgi sistemi tarafından üretilen maliyet bilgilerine dayanılarak çıktı raporları, bölümlere ilişkin faaliyet raporları ve üretilen her bir mamul için üretim maliyet raporları hazırlanır. IV.Böylece, nakit akış analizlerinin yapılmasında, bütçelemede, yönetim raporlarının hazırlanmasında ve stratejik kararların alınmasında kullanılan bilgiler üretilmiş olur. ' Maliyet bilgi sisteminin akışı düşünüldüğünde seçeneklerin hangisinde sıralama doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Maliyet bilgi sistemi, işletmelerde aşağıdakilerden hangi amaca yönelik olarak oluşturulmaz?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi entegre lojistik yönetimi faktörlerinden biri değildir?

Soru 13:

İşletmelerde lojistik maliyetlerin açıkça ölçülebilir olması aşağıdaki amaçlardan hangisine hizmet etmez?

Soru 14:

Bir mamul veya hizmet (lojistik gibi) grubunun toplam maliyetinin elde edilen mamul ya da hizmet sayısına bölünmesi ile elde edilen maliyete ne ad verilir?

Soru 15:

“Bir işletmede üretilen mamul ve hizmetlerin elde edilmesi ve bunların alıcılara ulaştırılıp paraya çevrilmesi amacıyla, işletmelerin katlandıkları fedakarlığın parasal ölçüsünü gösteren maliyetlerin, hangi giderlerden oluştuğunu belirleyen, söz konusu giderleri, türleri, işlevleri ve gider yerleri itibariyle hesap planındaki sınıflandırmalara paralel olarak kaydetmek suretiyle analiz etmeye ve yorumlamaya olanak sağlayacak raporların hazırlanmasını, maliyetlerin kontrolünü ve performans değerlemeyi amaçlayan muhasebe bilgi sisteminin bir alt sistemidir” tanımı neyi ifade eder?

Soru 16:

'Faaliyet miktarını doğrudan ve özellikli bir sürecin gerçekleştirilmesi için gereken kaynakların tüketimini sonradan etkileyen ve değiştiren bir karar verme süreci olarakta tanımlanabilir.' Açıklamada aşağıdaki seçeneklerden hangisinin tanımı yapılmıştır?

Soru 17:

Mamul ve hizmetlerin üretim maliyetini oluşturan unsurların ölçümlenmesinden, birim maliyetlere kadar geçen süreçte maliyet hesaplama konusunda uygulanan yöntem, esas ve ilkeler bütününe ne ad verilmektedir?

Soru 18:

Tek düzen hesap planında yer alan 7/A seçeneği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 19:

Aynı nitelikteki finansal olayların kayıtlandığı çizelgeye ne denir?

Soru 20:

I. Üretilen mamul ya da hizmetlerin birim ve sipariş maliyetlerini saptamak II. Yönetimin kısa vadeli planlama ve fiyatlandırma çalışmalarına ışık tutacak fiili, tahmini ya da standart gider ve maliyetleri belirlemek III. Geleceğe yönelik planların ve bütçelerin yapılmasına yardımcı olmak IV. Maliyet kontrolü ile pazar fiyatlarını sabitlemek Maliyet bilgi sisteminin kullanım amaçları aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?