logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Kullanımı sonucu tüketiciyi aldatması. Gıdanın besleyici değerini düşürmesi. III. Yanlış üretime ve uygun olmayan depolama şartlarına neden olması. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri gıda katkı maddelerinin aşağıdaki durumlarda kullanılmaması gerektiği durumlardan değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi mantarla gelen zehir anlamında olan ve bu kimyasallarla temas ile oluşan zehirlenmelerin genel  adıdır?

Soru 3:

Uygun nitelikteki hammaddenin bazı ön işlemlerden sonra teneke kutulara, cam kavanozlara veya amaca uygun benzer kaplara doldurulması, kapların hava almayacak şekilde (hermetik) kapatılması ve ısı işlemi uygulanması işlemi nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi tohum ilaçlaması amacıyla tüm dünyada yaygın olarak kullanılan fungusit etkili bileşiklerdendir?

Soru 5:

Karbonhidratların monosakkaritlere hidrolitik olarak parçalanmasını katalize eden enzimlere ne ad verilir?

Soru 6:

Çalışılan işe uygun, temiz iş kıyafeti giyilmelidir. Üretim alanında yiyip içmek, ciklet çiğnemek, sigara içmek gibi faaliyetlere izin verilmemelidir. Yüzük, künye, saat gibi takılar kullanılmamalı, gerekli yerlerde eldiven, ağız/burun maskesi, saç/sakal bonesi kullanılmalıdır. Kontaminasyon kaynaklarını tanımalı ve her temastan sonra eller tekniğine uygun olarak (20 sn, bol sabunlu su ile iç ve dış yüzeyini ovalayarak) yıkanmalı ve kağıt havlu ya da hava kurutma ile kurulanmalıdır. Yukarıda verilenlerden hangileri gıda ile temas eden personelin uyması gereken temel hijyenik kurallarındandır?

Soru 7:

HACCP sistemi kurulmadan önce “ön gereksinim koşullarının” sağlanması gerekir. Gıda güvenliğini tehdit eden tehlikeler bakımından son ürün kontrolünü esas alan bir sistemdir. III. HACCP ekibinde işletmenin satın alma, üretim ve pazarlama birimlerinin yöneticileri yer almalıdır. HACCP ile yukarıda verilen hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 8:

Yem tüketiminde azalma Tavuklarda yumurtlama veriminde ve yumurtadan civciv çıkma oranında artma III. Sağmal hayvanlarda süt veriminde azalma Yukarıdaki öncüllerden hangisi veya hangileri kronik olarak aflatoksin tüketimine maruz kalan hayvanlarda görülür?

Soru 9:

Aşağıdaki yöntemlerden hangisi kimyasal yöntemlerle gıda muhafazasına girmektedir?

Soru 10:

Gıdalarda ekşi tat ve aroma oluşumunu sağlamak amacıyla kullanılan katkılar nelerdir?

Soru 11:

Salmonella ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Guillain-Barré Sendromu (GBS)’na neden olan miroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Hayvansal ve bitkisel üretim sistemlerindeki temel değişimler Ormanlık alanların azalması III. Su kaynaklarının kirlenmesi Evcil, yabani hayvan ve hayvansal ürün ticaretinin küreselleşmesi Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri infeksiyöz hastalıkların hayvan ve insanlar arasında artışını etkileyen küresel faktörlerdendir?

Soru 14:

Klasik sterilizasyon ile  UHT sterilizasyon arasındaki farklı hangidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sentetik bir antioksidandır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi oksijen geçirgen filmle kaplı kanatlı etlerinde bozulmaya neden olan mikroflorayı oluşturur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi infeksiyöz hastalıkların hayvan ve insanlar arasında artışını etkileyen küresel faktörlerden biri değildir ?

Soru 18:

AB müktesebatıyla uyumlu olan 5996 sayılı Kanun, çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptiyle, birincil üretimden tüketime kadar bitki koruma, yem hijyeni, hayvan sağlığı ve refahını esas alır. Aşağıdakilerden hangisi kanunun içerdiği konulardan biri değildir?

Soru 19:

Gıda kaynaklı hastalıkların görülme sıklığını arttıran aşağıdakiler faktörlerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Yatay Komiteler Dikey Komiteler Bölgesel Komiteler KAK’da bulunan komiteler yukarıdaki kategorilerden hangi / hangilerinde görev yaparlar?