logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi gıdalarda bulunan orijiner enzim gruplarından biri değildir ?

Soru 2:

İnsan sağlığını etkileyebilecek risklerin mümkün olduğu kadar çabuk ve etkin olarak önlenmesi veya kabul edilebilir sınırlara çekilmesini sağlamak için gerekli bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve alternatiflerin belirlenmesinden, boyutları, alınan önlemler hakkında toplumun bilgilendirilmesinden sorumlu olan birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, 2004 yılında İzmir’de yaban domuzu etinden kaynaklanan ve dünyadaki en büyük salgınlardan biri olarak literatüre geçen trişinelloz infeksiyonuna sebep olan parazittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kritik kontrol noktalarında uygulanması gereken işlem parametrelerinden biri değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sütün pastörizasyonunda hedef alınan bir mikroorganizmadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Ulusal gıda kodeksinin hazırlanmasında yer alan Alt komisyon üyelerinden biridir?

Soru 7:

a. Kritik kontrol noktalarının (KKN, CCP) belirlenmesi b. Kritik limitlerin belirlenmesi c. Tehlike analizlerinin yapılması d. İzleme programının oluşturulması e. Kayıt tutma f. Düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi g. Doğrulama Yukarıdaki maddeler HACCP programının 7 prensibidir. Aşağıdakilerden hangisinde uygulanması gereken prensipler doğru sırasıyla verilmiştir?

Soru 8:

Mikrobiyal bozulma genel olarak gıdanın bir gramında, mililitresinde veya santimetre karesinde mikroorganizma sayısının ……..’a ulaşmasıyla ortaya çıkar?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinin yapılması ile gıda kaynaklı hastalıkların görülme sıklığı azaltılabilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Kodeks Alimentarius Kurullarından biri değildir?

Soru 11:

Gıda katkı maddesi veya parçalanma ürünlerinin, izin verilen miktarlarda kullanıldığında hiçbir yan etki göstermemesi Yapılan testlerde akut ve kronik toksik etki oluşturmaması. III. Karsinojenik (kanser yapma özelliği), teratojenik (anne karnında bebek üzerine toksik etki) ve mutajenik (genlerde değişime neden olma) etkiler oluşturmaması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri gıda güvenliği yönünden yerine getirilmiş olması gereken şartlardandır?

Soru 12:

Yumurta akında yeşil renkte bozulmalara yol açan bakteri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Suyun gıdadan uzaklaştırılması esasına dayalı uzun süreli depolama amacıyla en çok kullanılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Rutin ölçüm ve analizler yapılarak, çevredeki veya popülasyonların sağlık durumlarındaki değişimin takip edilmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde gıda katkı maddesi olarak kullanılan antioksidanlar ile ilgili verilen doğru ifadeler bir arada bulunmaktadır? Gıdada oksidatif bozulmayı önlemektedir. Antioksidanlar katı ve sıvı yağların işlenmesinde tercih edilmezler. Sitrik asit, oksidasyon reaksiyonlarında önemli rol oynayan metal iyonlarının etkilerini azalttığında diğer antioksidanlarla beraber kullanılır. Sentetik antioksidanlar olan BHA, BHT ve gallik asit esterlerinin etkileri oldukça güçlüdür. Antioksidalar oksitlenmiş bir gıdayı eski haline çeviremekte de kullanılmaktadır.

Soru 16:

Gıda endüstrisinde temperleme, çözme, ön ısıtma, ısıtma, pişirme, fermentasyon, pastörizasyon, sterilizasyon ve kurutma amacıyla kullanılan işlem nedir?

Soru 17:

Gerek temizlik gerekse dezenfeksiyon aşamalarında elde edilecek sonuç aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?

Soru 18:

Risk analizi işleminde risk değerlendiricileri, risk yöneticileri, gıda işletmecileri ve ilgili diğer katılımcılar arasında risk belirleme bulguları ve risk yönetimi kararları da dahil olmak üzere interaktif bilgi ve görüş değişimi nedir?

Soru 19:

Bakterilerde antibiyotikler için hedef yapıların modifikasyonları aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi insanlarda görülen en uzun sestodtur?