logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Steril hale getirilmiş sütün raf ömrü oda sıcaklığında kaç aydır?

Soru 2:

Risk analizi işleminde risk değerlendiricileri, risk yöneticileri, gıda işletmecileri ve ilgili diğer katılımcılar arasında risk belirleme bulguları ve risk yönetimi kararları da dahil olmak üzere interaktif bilgi ve görüş değişimine ne ad verilir?

Soru 3:

Pastırmada Bacillus ’un neden olduğu bozulma belirtisi nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi renk verme amacıyla kullanılan bir gıda katkı maddesidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi gıda katkı maddelerinin gıdalara ilave edilmesinde var olan dört temel amaç arasında yer almaz ?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi HACCP prosedürünün son basamağıdır?

Soru 7:

Patojen mikroorganizmaların vejetatif formlarının tamamının ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların (saprofit) vejetatif formlarının büyük bir kısmının yıkımlanarak mikrobiyel güvenliğin sağlanması ve gıdaların raf ömrünün uzatılmasını esas alan yönteme ne ad verilir?

Soru 8:

Yağ ve su fazı olan, normal şartlarda birbirlerine karışmayacak iki farklı maddenin bir arada bulunabilmesini sağlayan gıda katkı maddelerine ne ad verilir?

Soru 9:

1960’larda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa kurulan ve merkezi Roma’da bulunan Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş nedir?

Soru 10:

GMP aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 11:

Gıdaların kendi yapısında bulunan ve mikrobiyel olmayan enzimler nelerdir?

Soru 12:

Elisa PCR III. Hücre kültürü Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri virüslerin gıdalarda saptanması için kullanılan yöntemlerdendir?

Soru 13:

I. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) “Tehlike analizleri ve kritik kontrol noktaları” anlamına gelen, en etkin gıda güvenliği sisteminin adıdır II. HACCP gıda güvenliğini tehdit eden tehlikeler bakımından son ürün kontrolünü değil, üretimin kontrolünü esas alan bir sistemdir III. HACCP sisteminin uygulanması yasal bir zorunluluk değil, gönüllü bir faaliyettir HACCP ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi oksidasyon sonucu meydana gelen bazı değişimlerden değildir?

Soru 15:

Gebelik sürecinde yavruda anomali oluşturan etkiye ne denir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi toksikolojik çalışmaların değerlendirildiği başlıklar arasında yer almaz ?

Soru 17:

KAK’ın FAO/WHO Uzman Danışma Kurulları bulunmaktadır. Uzman toplantıları komisyondan bağımsız olup, elde edilen sonuçlar Komisyon çalışmalarına bilimsel katkı sağlar. Aşağıdakilerden hangisi bu danışma kurullarından biri değildir ?

Soru 18:

Organik asitler ve estreleri, genel olarak pH değerini düşürerek etki ederler. Nitrat ve nitrit et ürünlerinde parlak kırmızı rengin oluşmasını ve korunmasını, tat ve aroma gelişimini sağlar, antioksidan özellik gösterir. III. Dumanlama işleminde duman kaynağı olarak kullanılan odunun çeşidi, elde edilen dumanın özelliklerinde önemli ölçüde etkilidir. Yukarıda kimyasal yöntemlerle gıda muhafazası ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 19:

Modifiye atmosfer paketlemenin raf ömrü üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?

Soru 20:

Özellikle et ürünlerini konserve edici etkisi bulunan kimyasal gıda muhafazası yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?