logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

I. Yem üretimi II. Gıda işleme III. Depolama IV. Nakliye AB gıda güvenliği politikasının hedefi; gıda zincirinin tüm aşamalarında “çiftlikten-sofraya” yaklaşımıyla gıda güvenliğini sağlamaktır. Yukarıdakilerden hangisi  söz konusu gıda zincirinin aşamalarındandır?

Soru 2:

Et ve et ürünlerinde sıklıkla gözlenen sümüksel yapı bozulma belirtisinin nedeni olan bakteri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Özellikle yağlı balıkların muhafaza süresini kısıtlayan, yağların acılaşmasıyla kendini gösteren bir bozulma şeklidir nedir?

Soru 4:

Patojen mikroorganizmaların vejetatif formlarının tamamının ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların (saprofit) vejetatif formlarının büyük bir kısmının yıkımlanarak mikrobiyel güvenliğin sağlanması ve gıdaların raf ömrünün uzatılmasını esas alan yöntem nedir?

Soru 5:

İnsan ve hayvan sağlığı ve hayvan refahı için risklerin ortadan kaldırılması veya kabul edilebilir limitlere çekilmesi amacıyla resmi kontrollerin performans değerleri hakkında genel prensipleri kapsayan regülasyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Rutin tarama II. Semptomlara göre tarama III. Laboratuvar bazlı tarama IV. Gıda zinciri ile entegre tarama Yukarıda verilen ve WHO’ya göre gıda kaynaklı hastalıkların taranmasında kullanılan yöntemlerden hangisi ya da hangileri yeterli veri üretmede yetersiz kalmaktadır?

Soru 7:

Dezenfeksiyon işleminin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi tatlandırıcılardan değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi keneler aracılığıyla bulaşır?

Soru 10:

Ana hedefi gıda kaynaklı hastalık etkenlerinin PFGE yöntemi kullanılarak tespitini sağlamak olan ağ sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Domuz etinde bulunması muhtemel patojen hangisidir?

Soru 12:

Civa içermesi açısından en riskli gıda grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Elde edilen verilerin sistematik olarak toplanması, derlenmesi, analizi ve yorumlanması, yaygınlaştırılması ve bu verilere yönelik çeşitli uygulamaların yapılması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Tüketim şekli II. PH III. Raf ömrü IV. Tüketici kitlesi HACCP her bir ürün için ya da benzer gıdaların üretim hatları için ayrı ayrı hazırlanır. Yukarıdakilerden hangileri ürün özellikleri için toplanması gereken bilgilerdendir?

Soru 15:

Aşağıdaki hangi parazitin son konağı köpeklerdir?

Soru 16:

Aşağıdaki parazit sınışandırmalarından hangisi diğerlerinden farklıdır?

Soru 17:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Kodeks Alimentarius Kuruluşunun özelliklerinden biridir?

Soru 18:

Yüksek tuz konsantrasyonunda üreyebilen bakterilere ne ad verilir?

Soru 19:

Nakledilebilir süngerimsi beyin hastalıkları olarak da bilinen ölümcül hastalığın genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens patojenlerinin toksinlerinden kaynaklanan tehlikeler, histamin zehirlenmesi, gastroenterit yapan virüsler ve parazitler hangi kategoride tehlike arz etmektedir?