logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi gıda güvenliğini etkileyen kimyasal tehlikelerden biridir?

Soru 2:

I. Clostridium perfringens insan ve hayvanların bağırsak florasında bulunur. II. C. perfringens’in gıdalara bulaşmasındaki kaynaklar fekal kalıntılar ile toz, toprak ve atık sulardır. III.  Clostridium perfringens infeksiyonunun en önemli kaynağı dışkı ile bulaşık etlerdir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 3:

I. Çapraz bulaşma, kontamine gıda, alet ve ekipmanın, kontamine olmayan gıda, alet ve ekipmanı bulaştırmasıdır. II. Salmonella, hastalık oluşturduğu konak esas alınarak yalnızca insanda veya hayvanda infeksiyon oluşturan (konak spesifik) ve konak spesifik olmayan olmak üzere epidemiyolojik yönden üç grupta sınıflandırılır. III. Gıda kaynaklı bakteriyel infeksiyon ve zehirlenmelerin önemli bir bölümü çiğ veya yetersiz pişirilmiş veya iyi soğutulmamış gıda tüketiminden kaynaklanır Yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 4:

Kurşun ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Mikroorganizmanın yaşamını sürdürmesi için çok az miktarda oksijene gereksinim duymasına ne ad verilir?

Soru 6:

Hangi alerji reaksiyonuna bir örnektir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ‘Balkan endemik nefropati’ hastalığı ile ilişkilendirilen böbrek hastalığına sebep olan maddedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi dioksinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi gıda amaçlı yetiştirilen hayvanlarda antibiyotik kullanımının etkilerinden biridir?

Soru 10:

Vibrio’lar ve Norovirüsler’in neden olduğu infeksiyon veya zehirlenmeler aşağıdaki hangi gıda grubuyla ilişkilendirilir?

Soru 11:

I. Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında, Gram negatif, çubuk formunda, sporsuz, S. Pullorum ve S. Gallinarum hariç hareketli, fakültatif anaerob, katalaz, H2S, nitrataz pozitif, oksidaz, indol ve üreaz negatiftir. II. Salmonella gıda üretimi amacıyla yetiştirilen çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar, yabani hayvanlar ile fare, rat, reptil ve insektlerde de bulunarak doğrudan ya da dolaylı olarak gıdaların bulaşmasına neden olur. III. Salmonella infeksiyonunun oluşabilmesi için gıda ile alınması gereken minimal doz 100-1000 kob/g (koloni oluşturan birim/gram) olarak bilinir. Salmonella ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi virüslerin neden olduğu gıda infeksiyonları ve salgınlarını kontrol altında tutmak için alınması gereken önlemler arasında yer almaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi mikroorganizmaların canlılığını sürdürebilmesi ve çoğalabilmesi için gerekli olan optimum iç faktörler arasında yer almaz?

Soru 14:

Trichinella nematoduna ait kas dokusuna ankiste olmuş larvaların çiğ veya yetersiz pişirilmiş başta domuz eti tüketimiyle alınması sonucu meydana gelen infeksiyona ne isim verilir?

Soru 15:

Bakteriler …….. ortamlarda, maya ve küfler ise hafif asidik ortamlarda daha iyi gelişme gösterir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Büyük bir oranda insan bağırsaklarında yaşam alanı bulan canlılara ne ad verilir?

Soru 17:

Nitrat-...-...-Amonyak Gıdalarla alınan nitrat, mide-bağırsak kanalında amonyağa kadar dönüştürülürken arada gerçekleşen basamaklarda oluşan maddeler hangi seçenekte doğru sırada verilmiştir?

Soru 18:

Maya ve küfler hangi ortamlarda daha iyi gelişme gösterir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Bazı mikroorganizmaların ürettikleri maddelerin aynı gıdadaki diğer bazı mikroorganizmaların ölmesine veya gelişmesinin baskılanmasına neden olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?