logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Numaralandırılmış ifadelerden Cryptosporidium parvum ile ilgili doğru bilgilerin tümünün olduğu seçenek aşağıdakilerden hangisidir? I) Başta sığır ve koyun olmak üzere birçok hayvan türünde bulunabilen hücre içi parazitidir. II) Yaşam döngülerinde ookist, sporozoit ve tropozoit gibi formlar bulunmamaktadır. III) İnsanların ve duyarlı hayvanların mide ve bağırsak epitel hücrelerini infekte eder. IV) Sulara uygulanan klorlama işlemi korunma açısından yeterlidir. V) İmmun sistemi baskılanmış bireylerde hastalık sıklıkla kronik ishal ile karakterizedir.

Soru 2:

I. Kuş gribi virüsü II. Nörovirüs III. Tick-borne ensefalitis virüsü IV. Poliovirüs Yukarıdakilerden hangisi/hangilerinin bulaşma kaynağı fekal/oral olarak tanımlanır?

Soru 3:

Taenia spp. ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 4:

Hücre duvarı biyosentezi Karbonhidrat sentezi inhibisyonu Nükleik asit sentezi ve onarımı Sitoplazmik membrane fonksiyonu inhibisyonu Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri antibiyotiklerin bakterilerde etkilediği hedeflerdendir?

Soru 5:

Salmonella kaynaklı hastalıkların ölüm oranı yaklaşık olarak kaçtır?

Soru 6:

Suda düşük çözünürlük, düşük yanıcılık ve çok iyi ısı yalıtım özellikleri nedeniyle pek çok farklı endüstriyel alanda kullanılan oldukça toksik atık madde aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, Taenia asiatica için bir ara konak değildir ?

Soru 8:

Listeria monocytogenes kaç çeşit serotipi vardır?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Çiğ olarak satılan çoğu hayvansal ve bitkisel gıda patojen mikroorganizmalardan ari değildir. II. Gıdaların saklanması ve hazırlanması sırasında basit gıda hijyeni kurallarına uyulması, el temizliği, gıda hazırlanan yüzeylerin temizliği, çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı tutularak çapraz bulaşmanın önlenmesi, gıdaların iyi temizlenmesi ve yeterince pişirilmesi gıda kaynaklı mikrobiyel hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynar. III. AB'nin yeni gıda güvenliği mevzuatında gıdanın başta primer (birincil) üretim olmak üzere üretimin tüm aşamalarındaki kontrolü esas alınmıştır.

Soru 10:

Kuş gribi (Avian influenza) virüsü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Bitkisel ürünlerin aflatoksijenik mantarlar ile kontaminasyonunun çoğu hasat öncesi aşamada aşağıdakilerden hangisi ile bulaşma sonucu oluşur?

Soru 12:

I. Dumanlama II. Fermentasyon III. Pastörizasyon IV. Dezenfeksiyon Yukarıdakilerden hangisi/hangileri gıdaların üretimi ve saklanması sırasında mikroorganizmaların üremesini veya gelişmesini etkileyen işlemler arasında yer alır?

Soru 13:

En düşük PH değerinde aşağıdakilerden hangisi üremektedir?

Soru 14:

Clostridium perfringens’in en önemli bulaşma kaynağı nedir?

Soru 15:

Gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonlarından halk sağlığının korunması ve ekonomik kayıpların azaltılması için hayvan sağlığının ön plana çıkarıldığı hangi yaklaşım esas alınmalıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çiğ sütte bulunan doğal antimikrobiyal maddedir?

Soru 17:

Mezbaha yan ürünlerini et-kemik unu gibi ürünlere dönüştürme işlemine ne ad verilir?

Soru 18:

Bakteriler için en uygun bağıl nem oranı nedir?

Soru 19:

Saf suyun a w değeri kaçtır?

Soru 20:

Aşağıda verilenlerden hangisi trikotesen türevi toksinlerdir?