logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gıda Güvenliğinin Temel Prensipleri

Soru 1:

Toxoplasma gondii ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Genlerde tahribat yaparak canlıyı genetik değişime uğratan etki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Redoks potansiyel değeri pH değeri III. Sıcaklık Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri gıdalarda mikroorganizma gelişmesini etkileyen iç faktörlerdendir?

Soru 4:

Tuvalet hijyenine dikkat edilmemesi nedeniyle bulaşan endemik dizanteri etkeni parazit aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

I. Bağıl nem, bir metreküp hava içindeki su buharı kütlesinin aynı sıcaklık ve basınçtaki su buharına doymuş havanın kütlesine oranını ifade eder. II. Küf ve mayaların bakterilere göre bağıl neme olan ihtiyacı daha fazladır. III. Bağıl nemin düşük olduğu ortamda tutulan gıdalar,  ortamdan nem alarak yüzeyde küf, maya ve bazı bakterilerin üremesi için uygun bir aw değeri oluşturur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 7:

Bir gıdada indirgen ve yükseltgen maddelerin varlığının ölçütü aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi E. histolytica infeksiyonundan korunma yolarından biri değildir?

Soru 9:

Ağır metaller esansiyel ve aynı zamanda toksik metalleri içerir. Arsenik, metal olmamasına karşın yoğunluğu (5.7 kg/dm 3 ) nedeniyle bu sınıf içerisinde yer alır. Ağır metallerin biyolojik yapılara bağlanması, organizmada fonksiyonların değişmesine veya bozulmasına neden olur. Çevresel kirlenmeye bağlı olarak gıdalara bulaşan ve sağlık açısından risk oluşturan en önemli ağır metaller kadmiyum, civa ve kurşundur. Ağır metaller ile yukarıda verilen hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yalnızca insanda infeksiyon oluşturan Salmonella suşudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Mikroşimik özellikteki çevresel kirletici olarak kabul edilen ve organik maddelerin düşük sıcaklıkta eksik yanması sonucunda piroliz ürünleri olarak açığa çıkan kontaminant aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Balık şeridi olarak bilinen ve insanlarda görülen en uzun sestod olan parazit tür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Dünyada oldukça yaygın olarak görülen ve bakteriyel olmayan diyare vakalarının % 95’inden sorumlu tutulan akut gastroenterit nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Gebelik sürecinde yavruda anomali oluşturan etki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çift zincirli DNA’ya sahip bir virüstür?

Soru 17:

Hepatit E virüsünden korunmada ısıtma işlemleri yetersiz kalmaktadır. Hepatit E virüsü gibi fekal-oral yolla olup çoğunlukla dışkı ile kontamine içme suyu ve daha az olarak insandan insana temasla gerçekleşir. Hepatit E infeksiyonlarında karaciğer etkilenir ve inkübasyon periyodu ortalama 40 gün (iki-dokuz hafta) sürer. Gıda kaynaklı Hepatit E infeksiyonlarından korunmak için kişisel hijyene ve suyun dezenfeksiyonuna önem verilmeli, çiğ veya yetersiz pişmiş domuz eti ve ürünleri tüketilmemelidir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Taenia türleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

a. Viral gıda infeksiyonları arasında ilk sıralarda yer alır. b. Aside, ısıya, kurutmaya, gama ve UV ışınlarına, düşük düzeydeki klor ve ozona direnç gösterir. c. Bulaşma esas olarak fekal-oral yol ve insandan insana temas ile meydana gelir. d. Bir diğer bulaşma yolu ise özellikle asemptomatik ve/veya infekte personel tarafından hazırlanan çiğ veya yeterince pişirilmeyen ya da pişirildikten sonra kontamine olan salata veya tüketime hazır gıdaların tüketilmesidir. Yukarıdaki özellikler göz önüne alındığında, hangi virüs tipinden bahsedildiği sonucuna varılabilir?

Soru 20:

Bir gıda maddesini Salmonella bakterisinden tamamen arındırmak için aşağıdaki işlemlerden hangisi uygulanabilir?