logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Viroloji

Soru 1:

Virüslerin ebeveyn jenerasyondaki bireylerden yeni jenerasyona aktarılmasına ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdaki subviral ajanlardan hangisinin temel özelliği çoğalabilmek ve enfeksiyon oluşturabilmek için mutlaka yardımcı bir virusa ihtiyaç duymasıdır?

Soru 3:

Kromatin materyalinin çekirdek zarında yoğunlaşması ve histopatolojik boyamalarda koyu renkli bir görünüm sergilemesine ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi hücrelerin dondurulması sırasında koruyucu amaçla kullanılır?

Soru 5:

Sitopatojen virus çoğalmasına bağlı olarak hücre çekirdeğinde oluşan değişikliklerden değildir?

Soru 6:

embriyonel ölüm mumifikasyon anomalili doğum Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri vertikal yolla bulaşan hastalıkların fötusa yönelik doğurması beklenen etkilerindendir?

Soru 7:

Bir virusun enfekte edebileceği konakçı canlı türlerinin tamamını ifade etmek için kullanılanterim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hekimlik uygulamalar›ndaki istem dışı hatalara bağlı olarak,  özellikle ameliyat, aşılama vb işlemler sırasında uygun şekilde sterilize edilmemiş ekipmanların kullanılmasıyla  gerçekleşen bulaşma şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Standart ışık mikroskobu İnvert ışık mikroskobu Floresan mikroskop Elektron mikroskobu Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri viroloji laboratuvarlarında kullanılan mikroskop türlerindendir?

Soru 10:

Vücuttaki başka bir enfeksiyonu takiben ortaya çıkan ve ilk enfeksiyonla birlikte seyreden enfeksiyonlara ne ad verilir?

Soru 11:

Virüsle kontamine olmuş barınaklar ve cansız vektörler aracılığı ile bulaşmayı ifade eden bulaşma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

RNA genomlarında Timin (T) yerine hangi pirimidin bazı bulunur?

Soru 13:

Bir virusun tutunması ve çoğalmasına olanak sağlayan canlı ve virusa duyarlı hücreleri ifade eden hücrenin adı nedir?

Soru 14:

Hangisi Virüs Titrasyonunun başlıca kullanım amaçlarından değildir?

Soru 15:

Sınırları belirli olan ve çoğunlukla hücre erimesi, dejenerasyonu veya proliferasyonu ile karakterize olan bu üreme alanları ………………….. olarak tanımlanır. Yukarıda boş bırakılan alana hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Kapsid taşımayan enfeksiyöz RNA’dan ibaret olan  çoğalabilmek için konakçı hücrenin protein sentez mekanizmasını kullanmak zorunda olan  ajanlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Hangisi horizantal bulaşma yollarından biri değildir?

Soru 18:

Koryo-allantoik boşluğa hava kesesi tarafından virus ekimi için kaç günlük embriyolu tavuk yumurtaları tercih edilmektedir?

Soru 19:

Hekimlik uygulamalarındaki istem dışı hatalara bağlı olarak gerçekleşen hastalık bulaşmalarına ne ad verilir?

Soru 20:

Subkültür hazırlanırken üretilen hücreleri kültür kabı yüzeyinden ayırmak ve süspanse hale getirmek amacı ile genellikle hangisi kullanılır ?