logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Viroloji

Soru 1:

Sonsuz sayıda pasajı yapılabilen ve genetik olarak köken aldığı dokudan tamamen farklılaşmış olan hücre kültürleri aşağıdaki terimlerden hangisine karşılık gelir?

Soru 2:

Virion yapısındaki zarfın hücre membranı ile kaynaşması yoluyla nükleokapsidin hücre içine aktarıldığı penetrasyon mekanizmasına ne ad verilir?

Soru 3:

Saha örneklerinden hücre kültürü, embriyolu yumurta veya deney hayvanlarına yapılan ekimler sonucunda üretilerek elde edilen virus suşu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Buhar basıncı altında yüksek ısı uygulayarak sterilizasyon sağlayan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Özellikle ameliyat, aşılama vb işlemler sırasında uygun şekilde sterilize edilmemiş ekipmanların kullanılmasıyla veya kulak numaralama işlemleri sırasında gerçekleşen bulaşma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Nemli sıcak hava ile sterilizasyon Işınlama ile sterilizasyon Gaz ile sterilizasyon Soğuk hava ile sterilizasyon Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sterilizasyonda uygulanan yöntemlerdendir?

Soru 7:

Solunum sistemi mukozasındaki hücrelerin sahip olduğu siliumlar aracılığıyla solunum sistemindeki içeriğin dışarı atılmasına yönelik olarak gerçekleşen hareketlere ne ad verilir?

Soru 8:

Alfaherpesvirüsler, bazı adenovirüsler ve enterovirüsler organizmaya hangi tür giriş yoluna örnektir?

Soru 9:

Viruslar vücuda girip lokal çoğalma ve vücutta yayılım evrelerini takiben asıl üreme bölgeleri olan nereye yerleşirler?

Soru 10:

Asiklovir aşağıdaki virus türlerinden hangisine etkili bir antiviral ajandır?

Soru 11:

Primer kültürlerin pasajlanmasıyla elde edilen ve genetik özellikleri bakımından köken aldığı dokuya en az %85 oranında benzerlik gösteren kültürlere ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi kübik simetriye sahip olan virüslerin özelliklerinden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi direkt temasla bulaşan bir hastalıktır?

Soru 14:

Bir virüsün enfekte edebileceği konakçı canlı türlerinin tamamını ifade etmek için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Virus sınıflandırmasında taksonomik birim olarak aile ve genus (cins) esas alınmaktadır. Çok sık kullanılmamakla birlikte iki veya daha fazla virus ailesinin bir araya gelmesiyle oluşturulan bir üst sınıflandırma basamağı da dizin’dir. Virolojide bugüne kadar oluşturulmuş 4 adet dizin bulunmaktadır. Virusların sınıflandırılması ile ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 16:

Seçenekteki basamaklardan hangisi Adsorbsiyonsuz virüs ekim yönteminde uygulanmaz ?

Soru 17:

Bir virusun enfekte edebileceği konakçı canlı türlerinin tamamını ifade etmek için kullanılan terim hangisidir?

Soru 18:

Bir cisim üzerinde veya bir maddenin içeriğinde bulunan patojen mikroorganizmaların elimine edilmesine yönelik olarak kullanılan maddelere ne denir?

Soru 19:

Hangisi virüslerin organizma içinde yayılma çeşitidir?

Soru 20:

Viroloji laboratuvarlarında çalışma tezgahların, yüzeylerin ve laboratuvar ortamıdaki havanın sterilizasyonunda aşağıdakilerden hangisi kullanılır?