logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Viroloji

Soru 1:

Aşağıdaki hastalıkların hangisinin korunma ve kontrolünde insektisit kullanılabilmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi virus izolasyonu için kullanılacak kanın hazırlanması (Löykosit Hazırlama) sırasında uygulanan işlemlerden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi at influenzasında görülen klinik bulgular arasında yer almaz?

Soru 4:

.......... bölge; hastalığın normal şartlarda görülmediği ancak salgın durumunda hızlı bir yayılım ve olası büyük kayıpların beklendiği bölgeleri ifade eder. Yukarıdaki cümleyi aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 5:

Latent enfekte hayvanların strese maruz kalmaları sonucu klinik hastalığın yeniden aktif hale geçmesine ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi virüslerin enfektivitesini etkilemez ?

Soru 7:

At vebası ilk olarak nerede ve ne zaman tanımlanmıştır?

Soru 8:

Maedi-Visna hastalığına neden olan virusun, virüs ailesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Ektima kontagiozum (Contagious pustular dermatitis, Orf) hastalığıyla mücadelede aşağıdakilerden hangileri yapılabilir? I-Hastalıkla mücadelede, hasta kuzu ve oğlaklar sağlıklı olanlardan hemen ayrılmalıdır II-Kabuklar temizlenerek lokal yara tedavisi yapılmalıdır III-Sekonder enfeksiyonlara karşı antibiyotik uygulanmalıdır IV-Hastalık riski olan sürülerde hücre kültürlerinde hazırlanmış attenüye canlı virus aşıları kullanılabilir V-Aşı, doğum sezonu başlamadan birkaç hafta önce gebe koyunlara tek doz olarak uygulanabilir VI- Aşılama içme sularına katılmak suretiyle yapılır?

Soru 10:

İnokulumun bakteriyel kontaminasyondan arındırılması için aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygundur?

Soru 11:

"Virusların kısa süreli muhafazası için ................... kapasiteli, uzun süreli muhafazası için ................. kapasiteli derin dondurucular, çok uzun süreli muhafaza için ise .............................. kullanılır." Bu cümlede boş bırakılan yerler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Hasta hayvanın kendi vücudunda gelişen virüslerden hazırlanan aşı ile aşılanmasını ifade eden tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi virüsün konak hücreye tutunmasına olanak sağlayan epitoplarına karşı oluşan, virüse bağlanarak enfeksiyon oluşturma yeteneğini bloke eden antikorlara verilen isimdir?

Soru 14:

Viroloji laboratuvarı çalışma koşulları ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Kuduz aşısını bulan bilim adamı kimdir?

Soru 16:

"Basit yapılı viruslarda virion bünyesinde sadece birkaç tip yapısal protein bulunurken, daha karmaşık yapılı viruslarda sayı 100’den fazla olabilmektedir. Viral proteinler, virusun çoğalmak üzere konak hücre reseptörlerine tutunmasında ve …………………………….  görev alırlar." Yukarıdaki cümleyi en doğru olarak tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

At vebasının subakut formunda inkübasyon süresi kaç günler arasıdır?

Soru 18:

Yangıda fagositoz yapmak, yangıdaki hücre artıklarını enzimleri ile lize etmek gibi görevleri olan ve ‹rinli yangılarda eksudat içerside en fazla bulunan hücreler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir hastalığın veya patolojik durumun meydana geliş sürecindeki değişiklikleri ifade eder?

Soru 20:

Tek tırnaklı hayvanların akut veya subakut seyirli, sokucu sineklerle nakledilen ve yüksek mortaliteye neden olan, ilk kez 1780 yılında Güney Afrika'da tanımlanan hastalık hangisidir?