logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Veteriner Patoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi immunohistokimyasal boyamalarda dokuların dökülmesini önler?

Soru 2:

Neokropside örneklerden hazırlanan süspansiyonlardan veya doku kültürlerinin karbon kaplı gridlere doğrudan değdirilerek alındığı inceleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 3:

Peteşi, ekimoz gibi kanamaların vücudun geniş alanlarına dağılmış olmasına verilen ad nedir?

Soru 4:

“Kalpten atılan kanın miktarının azalmasına bağlı olarak şekillenir. Myokard infarktüsü, ventriküler taşikardi, fibrillasyon ve diğer ritm bozuklukları, kalpten kan çıkışını aksatan durumlar gibi sebeplere bağlı olarak gözlenebilir.” şeklinde tanımlanan şok tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kronik yangının özelliklerinden değildir

Soru 6:

Yara iyileşmesinin yangısal evresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 7:

Kemik dokusunun iyi huylu tümörüne ne denir?

Soru 8:

Tümör, canlı organizmasındaki herhangi bir hücrenin değişime uğraması ile başlar. Tümör hücresine dönüşen sağlıklı bir hücre tekrar normal hücre haline dönüşemez. Tümör hücrelerindeki bu değişim geri dönüşsüzdür. Tümör hücreleri köken aldığı hücrelerden daha hızlı çoğalırlar. Yukarıdakilerden hangileri tümör hücrelerinin gelişimi için söylenebilir?

Soru 9:

Kıkırdak dokusunun iyi huylu tümörüne ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi göğüs boşluğu içerisinde ödem sıvısı birikimine verilen addır?

Soru 11:

Nekropsi yapılacak bir dokunun paraziter inceleme işlemi için hangi şartlarda korunması gerekir ?

Soru 12:

Aşağıda verilen yara iyileşmesinde etkili büyüme faktörleri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 13:

Ekzonükleaz hasarlı olan segmenti sıyırır ya da keserek alır. Endonükleazlar hasarlanmış olan DNA bazlarının yanındaki DNA molekülünü parçalarlar. Oluşturulan bu yeni “yama” olarak adlandırılan sarmal, DNA’nın sonuna ligaz yardımı ile eklenir. DNA polimerazlar yeniden bazları katalizleyerek yeni bir sarmal meydana getirir. Ekzisyonal onarımın meydana geliş sırası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 14:

Dokuya temas ettikleri yerlerde geri dönüşlü yangısal etki oluşturan kimyasallar için verilen ifade aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdaki tümörlerden hangisinin açıklaması doğrudur?

Soru 16:

Eksudat içinde fazla miktarda mukus varsa, ek olarak nötrofiller, doku kalıntıları, fibrin yumakları ve az sayıda eritrosite de rastlanırsa hangi tip eksudat olduğunu gösterir?

Soru 17:

Yara iyileşmesinde büyüme faktörlerinin gösterdiği etkilerden bir hücrenin salgıladığı hormon veya kimyasal mesajcının yine kendisi üzerinde etkin olması şeklindeki etki aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanır?