logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Veteriner Patoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi enzimlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan değildir?

Soru 2:

Olgunlaşmış dokudaki hücrelerin embriyonal kökeni aynı olan bir başka hücre tipine dönmesi olayına ne denir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi mitokondrilerin ve diğer organellerin su alıp şişmesi ve sitoplazmada değişik büyüklükte boşlukların oluşmasıyla karakterize olan dejenerasyon biçimidir?

Soru 4:

İskemi nedir?

Soru 5:

1. Ksilol (iki kez en az 2-3 dakika), saf alkol, % 95’lik alkol , %70’lik alkol serilerinden, her biri en az on kez daldırılarak, geçirilir ve parafinden kurtarılır. 2. Çeşme suyundan geçirilir. 3. Hematoksilen solüsyonunda 2-5 dakika tutulur. 4. Tekrar çeşme suyundan geçirilir. 5. Gerekiyorsa aşırı boyanma için asit-alkol solüsyonuna (1000.0 ml % 70’lik alkole 10 ml yoğun hidroklorik asit ilavesiyle hazırlanır) hızlıca birkaç kez daldırılıp çıkarılır. Aşırı boyanma mikroskopta hızla kontrol edilir (çekirdek belirginleşmeli ve zemin parlak veya renksiz olmalı). 6. Akar çeşme suyunda kısaca yıkanır. 7. Amonyaklı su (1000.0 ml çeşme suyuna 2-3 ml amonyak ilave edilir) veya doygun lityum karbonat (100.0 ml distile suya 1.0 gr lityum karbonat ilavesiyle hazırlanır) solüsyonuna kesitler parlak mavi oluncaya kadar batırılır. 8. 10-20 dakika akar çeşme suyunda tutulur. 9. 15 saniye ila 2 dakika arasında ikinci boya solüsyonu olan eozin solüsyonunda tutulur. 10. % 70’lik alkol, % 95’lik alkol, saf alkol ve ksilolden (her birinden 2’şer kez ve en az 2 dakika) geçirilerek şeffaflaştırılır ve kapatılır. Yukarıdaki işlemlerin sonucun  çekirdekler / stoplazmik yapılar hangi renkleri alır?

Soru 6:

Aşağıdaki maddelerden hangisinin solunması radyasyon hasarına neden olur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi dokunun sınırlı patolojik ve/veya travmatik olarak bütünlüğünün ve fonksiyonunun bozulması olayıdır?

Soru 8:

Temel ilkesi ışığın farklı kırılmaya sahip hücre ve hücre dışı yapılardan geçerken hız ve yönünü değiştirmesine bağlı olan mikroskop türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bütün doku ve hücrelerin canlı hayattaki yapılarına en uygun ve protein yapısını bozmadan iyi bir koruycu nitelik taşıyan tespit solüsyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi elle boyama ile ilgilidir?

Soru 11:

'..............., bir populasyonda bireyler aras›nda DNA sekans›nda oluflan ve genel populasyonda %1’den fazla s›kl›kta bulunan farkl›l›klard›r.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Belirli yoğunluklarda sindirim, deri veya solunum yoluyla alındığında ölüme neden olabilen maddeler için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Patoloji laboratuarında korunma ve dikkat edilecek noktalar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

İdeal moleküler tespit solüsyonlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

Soru 15:

'...........: Plazma hücrelerinin B lenfositlerden köken alan myeloma hücreleri ile kaynaflmas› sonucu oluflan yap›lard›r ve görevleri antikor üretmektir.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Hücrelerin kalıtsal, biyolojik veya kimyasal yapılarını değiştirerek doğal işlevlerinden farklı çoğalmalarına yol açan kimyasallar için verilen ifade aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdaki atrofi çeşitlerinden hangisi patolojik atrofi içerisinde değerlendirilmez?

Soru 18:

'..............: Aranan antijene karfl› kullan›lan spesifik antikordur.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Asitlerden uzakta depolanması gereken ve formalin ile karıştırılmaması gereken kimyasal aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Kan dolaşımının durması sonucunda kan akımının olmaması durumuna ne ad verilir?