logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Klinik Bilgisi

Soru 1:

Kanama arteriyel ise turnike nereye uygulanmalıdır?

Soru 2:

I. Sodyum bikarbonat II. Hemostatikler III. Oksijen tüpü IV. Steril izotonik NaCl V. Sofra Tuzu Yukarıdakilerden hangileri ilk yardımda kullanılan malzeme ve ekipmanlardandır?

Soru 3:

Hastalık çıkaran koyun-keçi sürüleri ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olan ifadeler birlikte verilmiştir ? Sağlıklı koyunlar sürü halinde birbirlerine sokulmuş şekilde ve başlarını birbirlerinin yan ve alt kısımlarına saklayarak dururlar. Sürü muayenesinde koyun ağılda veya yaylada sürü halinde iken gözlenir. Sürü yürütüldüğünde hasta olan koyunlar sürünün arkasında kalır. Keçiler koyunlar gibi sürü halinde gözlenmez. Hasta olan keçiler koyunlar gibi benzer davranış sergiler.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi atlarda görülen Gastrointestinal hastalıklardandır?

Soru 5:

Veteriner hekim barınağa girdiğinde ilk önce aşağıdakilerden hangisini dikkat etmelidir?

Soru 6:

Ticari gıda verilen kuşlar için aşağıdakilerden hangisinin verilmesine devam edilmelidir?

Soru 7:

Kalp masajı yaparken dakikada kaç kompresyon olacak şekilde kalp masajı yapılmalıdır?

Soru 8:

Kafes kuşlarının beslenmesi ile ilgili durumlardan hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Papağan grubu kuşlarda en küçük boyutlu olan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki ağaçların hangisinden elde edilen talaş Laminitis'e yol açar?

Soru 11:

Ağrı deneyleri niçin yapılır?

Soru 12:

Atların temel muayene ve muayene hazırlık aşamalarında yapılması gerekenler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde tam olarak verilmiştir? Muayene ortamı sessiz ve sakin olmalıdır. Atın diğer hayvanlarla göz temasının olduğu bir ortam muayeneyi etkilemez. Tekniker atın yaşı, cinsiyeti, ırkı (signalment) ve kullanım amacı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle önemli olan nokta atın davranışıdır. Atın başına bakıldığında ilk önce gözleri gözlenir.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangileri şokun belirtilerinden değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi atlarda sık görülen reprodüksiyon / Abort hastalıklarından biri değildir?

Soru 15:

Muayene ortamı sessiz ve sakin olmalıdır. Hekim muayeneye başlamadan önce tekniker atın yaşı, cinsiyeti, ırkı (signalment) ve kullanım amacı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Hekim atla ilgili kısa bir genel durum (kalp atımı, solunum sayısı, rektal ısı, nabzın durumu, müköz membranların rengi ve kapillar dolum zamanı) bilgisi edinmelidir Kliniğe gelen bir at ilk önce, attan 2-3 m uzaklıktaki bir mesafeden, etrafında dolaşılarak gözlemlenir. Atlarla ilgili temel muayene ve muayeneye hazırlıkla ilgili yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 16:

Genellikle kardiyovasküler sistemden dokulara kanın yetersiz perfüzyon ile karakterize, hücrelerde hipoksi ile sonuçlanan, eğer tedavi edilmez ise hücre ölümüne yol açan patolojik durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Organların homojenitesi, lezyonların varlığı, damarlaşması hangi yöntem ile belirlenir?

Soru 19:

Meme sondalaması Güç doğum müdahalesi Uterus kataterizasyonu İdrar yolu kataterizasyonu Yukarıda verilenlerden hangileri sütçü sığırları için başlıca sağaltım yollarıdır?

Soru 20:

Normalden fazla yere yatıp kalkmak Sık sık idrar yapma pozisyonu almak Karnına doğru bakmak Üst dudağını kıvırmak Yukarıda belirtilenlerden hangileri atlardaki sancı belirtilerindendir?