logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik

Soru 1:

Amacı gıda hijyeni, halk sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahı kuralları gözetilerek Gıda ve Yemin Resmî Kontrollerine Dair Yönetmelik hükümlerine ilave olarak hayvansal gıdaların resmî kontrol esaslarını belirlemek olan yönetmelik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi arıcılığın gelişmesi için ülkemizin attığı adımlardan biridir?

Soru 3:

Hayvanların düşük olan bireysel verimliliklerini artırma yoluna ne ad verilir?

Soru 4:

Dünyada suni tohumlama uygulaması ilk olarak hangi ülkede gerçekleşmiştir?

Soru 5:

Ülkemizdeki su ürünleri üretiminin bölgesel dağılımına bakıldığında ilk sırada Karadeniz böl­gesi yer alır. Karadeniz Bölgesi içerisinde de Batı Karadeniz Bölümü en fazla katkıyı sağlayan bölümdür. Karadeniz Bölgesi’ni sırayla Ege, Marmara, Akdeniz takip eder. Balık üretim tesisleri açısından değerlendirildiğinde miktar ve kapasite yönünden yaklaşık %41’lik oranla ilk sırada Muğla gelir. Muğla’yı, %13’lik üretim oranı ile Trabzon takip eder. Yukarıdakiler dikkate alındığında su ürünleri üretimi ile ilgili bilgiler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Çiftleşme olgunluğuna gelmiş arının spermi alınarak alet yardımıyla çiftleşme olgunluğuna gelmiş ana arının döl yoluna verilmesine ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi organik hayvansal üretime yönelme nedenlerinden biri değildir ?

Soru 8:

Su ürünlerinde tamamen dıştan yemlemeye dayalı yoğun yetiştiricilik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Hayvan ıslahı konusunda en önemli atılımların, haraların ve diğer hayvan ıslahı kurumlarının oluşturulması ile gerçekleştirilmiştir.. II. Türkiye’de suni tohumlama uygulaması ilk kez 1926’da uygulanmış. III. Türkiye dünyada Rusya’dan sonra suni uygulamanın yapıldığı ikinci ülke olmuştur. IV. Suni tohumlama konusunda başlangıçtaki bu hız, ıslah çalışmalarına yeterince yansıtılamadığından gelinen noktada suni tohumlama yapılan ülkelerin gerisinde kalınmıştır. Türkiye'de hayvan ıslahı ile ilgili verilen yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 10:

Zoonotik hastalıklardan olan kuduz, aşağıdaki hayvanlardan hangisinden insana geçmez?

Soru 11:

Bazı tür mikroorganizmaların, aynı tür mikroorganizmaları engellemek veya öldürmek için yeterli olarak verilen konsantrasyonda yaşayabilmesine ve hatta üreyebilmesine ne ad verilir?

Soru 12:

İç ve dış uyarıların etkisiyle oluşan hayvan davranış sistemlerini inceleyen ve onları çözümlemeye çalışan karşılaştırmalı hayvan davranışları bilimi ...................dir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 13:

I.  Çevre dostu üretim yoluyla çevreye olan zararın minimuma indirilmesi II. Tüketici talebine yönelik kaliteli ve sağlıklı ürünlerin üretilmesi III. Ürünlerin yüksek fiyata satılması ile üretici gelir düzeyinin artırılması Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri organik hayvansal üretime yönelme nedenlerindendir?

Soru 14:

Hayvan Hastaneleri Yönetmeliğine göre, veteriner hekim ve yardımcı personelin çalışırken giymek zorunda oldukları kıyafet nasıldır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 'Hayvanlarda Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Esasları Hakkında Yönetmelik' ile ilgilidir?

Soru 16:

"Atların yetiştirildiği ve bakımlarının yapıldığı, hayvanların rahatça hareket etmelerini sağlayan alanların bulunduğu tesis. " Yukarıda tanımı verilen kelime aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I.Biyolojik ürünlerin üretim ve kontrolleri II.İlaç geliştirme ve ilaç kontrolleri III.İş yeri hekimliği IV.Radyasyon sağlığı ve çevre fizyolojisini de içeren genel çevre sağlığı V.Hayvan refahını koruma Yukarıdaki maddelerden hangileri Biyotıp Alanında Yürütülen Hizmetler'dendir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bakteriyel kökenli yeni çıkan zoonozlardandır?

Soru 19:

Ülkemizde hayvan ıslahı konusunda yasal yapılanma kaç yılında başlamıştır?