logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Veteriner Hizmetleri Mevzuatı ve Etik

Soru 1:

Erekbilim, amaçbilim, herşeyin temelinde bir ereksellik/amaçsallık olduğunu, evren ve yaşamın amaç-araç ilişkisi üzerine kurulduğunu, evrende bir başlangıçtasarımın ve sonul amacın olduğunu savunan görüşe ne ad verilir?

Soru 2:

Deontoloji ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi etik karar verme sürecinin (EKVS) basamakları arasında yer almaz?

Soru 4:

“Ortak bir amaç, ihtiyaç doğrultusunda çeşitli bileşenlerin (kişiler veya kuruluşların) bir araya ge­lerek, aralarında kurulan tanımlı ilişki ve iletişim ile işleyişte bulunmalarıdır.” Yukarıdaki tanım aşağıdaki seçeneklerden hangisine aittir?

Soru 5:

Hukuk devleti hangi gereksinim sonucu doğmuştur?

Soru 6:

Devletin temel yapısını, yönetim biçimini, devlet organlarının birbirleriyle ilişkilerini, temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen temel yazılı hukuk kaynağının adı nedir?

Soru 7:

Deontoloji kavramıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Normlar hiyerarşisinde anayasanın altında tüzüklerin üstünde yer alan hukuki metinler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Açığa vurulmuş olup da değişik anlamlara gelebilecek olan bir iradenin ya da bir davranış veya eylemin hangi anlama alınması gerektiğini ifade eden kurallara ne denir?

Soru 10:

15.10.2011 tarihli ve 28085 sayılı Yönetmelik’e göre, bir muayenehane en fazla kaç veteriner hekim tarafından da açılabilmektedir?

Soru 11:

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği kaç yılında kurulmuştur?

Soru 12:

Yönetmelik’in personelle ilgili hususlar kısmında, hastanenin veteriner hekim kadrosunun biri sorumlu yönetici birisi uzman veteriner hekim olmak üzere en az kaç veteriner hekimden oluşması gerektiği belirtilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 6343 sayılı kanun ile tanımlanmış veteriner hekimlerin görev ve yetkileri arasında yer almaz ?

Soru 14:

Hukukun kaynağı teriminin iki farklı anlamda kullanabildiği görülmektedir. Birincisine göre, hukuk kaynakları denildiği zaman hukuk kurallarının doğduğu/geldiği yer, menşei anlatılmaktadır. İkinci anlamınagöre, hukukun kaynakları, hukuk kurallarının ortaya çıkış şeklini ifade eder. Hukuk kuralları hangi şekil içersinde ortaya çıkar, dış görünüşü nedir gibi sorular bu ikinci anlamı bulmaya yönelik sorulan sorulardır. Bu anlamda hukukun kaynakları kaça ayrılır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Türkiye’de, modern anlamda klinik veteriner hekimliği uygulamaları hangi yüzyılda başlamıştır.

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi veteriner hekimliği hizmet kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan teknik temel prensiplerden objektif olmayı tanımlamaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ahlak kavramının bireyler üzerindeki etkilerinden biri değildir?

Soru 18:

Türkiye’de veteriner hekimlerin ilaç satmalarının yasal dayanağını hangi kanun oluşturur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Etik Karar Verme Süreci basamaklarından biri değildir?

Soru 20:

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu göre bir yerde bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan ilgililer, durumu Bakanlığa ihbar etmekle yükümlü tutulmuştur. Salgın ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara uygulanacak yaptırım nedir?